Те казват: Биха ни. Аз казвам: Беше използвана физическа сила, позволена от закона

Те казват „Биха ме“, аз казвам „Полицаите използваха физическа сила, която ни е позволена по закон“. Те казват „Използваха палка“, аз казвам „Палката е помощно средство“.

По този начин главният секретар на МВР Ивайло Иванов отговори на въпросите на президента Румен Радев за случаите на бити хора от полицаи по време на протеста на 2 септември под наслов „Велико народно въстание“. 

„Прескартата не дава имунитет на никого. Когато даден журналист изпълнява задължения си, е защитен – това, че си журналист не значи, че трябва да чупиш и биеш полицаи, че трябва да извършваш някакви други престъпления. Ако някой има журналистическа карта и метне бомба, да – ще бъде задържан“, заяви още Иванов във връзка със случая с бития журналист Димитър Кенаров

Снимка: Димитър Кенаров

Във видеокадри се вижда как на бул. Цар Освободител граждани, без да провокират конфликт, са нападнати от полицията, събаряни на земята и душени. Единственото им „прегрешение“ е, че питат униформените „Кого защитавате?“ и казват „Защитавате мафията“.

Още в началото на изказването си главният секретар заяви, че няма да конкретизира хората, за които се говори, защото „има ред за събиране на доказателства“.

„Еничари сме били, малоумници сме били. Не. Ние сме хора, болшинството от нас са много по-възпитани и с по-добро възпитание от повечето от тези, които ни обвиняват“, заяви Иванов и добави, че само престъпният гений на обвиняващите е по-добър от полицаите.

В кадри, разпространени от датски журналист, се вижда как жандармерията започва да гони протестиращи, поваля ги на земята и следват арести. Ивайло Иванов категорично отхвърли твърденията за превишаване правата на колегите си и дори ги поздрави за действията им по време на протестите през целия ден. 

За да потвърди думите си, той даде пример с пострадал от хвърляните бомбички служител на реда: „Не знам дали е удобно да кажа на какво бяха подложени колегите сутринта на 2 септември – да ги удрят с българските знамена, да ги бутат с дървени прътове, да ги дърпат, с извинение, за слабините. Полицаите чувстват, те не са роботи. Сутринта бях с министър Терзийски в МВР болницата, за да видя пострадалите колеги. Ако искате вярвайте, но мога да Ви кажа, че един от колегите е със сериозни поражения в слабините заради хвърлените бомбички“.

Той не е съгласен с твърденията, че полицаите са извършили насилие над протестиращите, защото в кордоните са били млади момичета и момчета, които е трябвало да се приберат вечерта, „да видят своите близки. Те не се интересуват от политика, а изпълняват своя дълг – така сме възпитани и обучени“.

Главният секретар каза още, че никога не е толерирал превишаването на сила от органите на реда и че ще бъдат извършени проверки, но „трябва ли да ги разстреляме тези хора“.

„Полицаите трябва да ги е страх да си свършат работата ли? Когато има сигнали за превишаване на правата от полицай, извършваме съответните проверки. Не всички служите са идеални – може да ги разбирам, но не ги оправдавам. Те са били 12 часа на крак и 12 часа са ги били с българското знаме, удряли в слабините и разстилали слама, за да я запалят, да, може тогава някой да си е превишил правомощията“, обясни главният секретар. 

Снимки: Иво Алексиев

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram