Тайната за Пловдивския панаир „ожени“ Цацаров и Гергов завинаги

Тайната около придобиването на Пловдивския панаир „ожени“ завинаги бившия главен прокурор и настоящ шеф на КПКОНПИ Сотир Цацаров и социалиста-бизнесмен Георги Гергов. Въпросната скъпарска придобивка мина през проверка на криминална полиция, прокуратурата и стигна до КПКОНПИ. Въпреки притеснителните изводи на разследащите за извършени нарушения и преспътления, темата продължава да е табу повече от 10 години.

Преди близо 4 години Фрог нюз публикува за първи път документи от  полицейско разследване на Главна дирекция „Национална полиция“ То датира от 2010 г. . От  материалите става ясно, че са  извършени  десетки нарушения, а впоследствие и престъпления  при заграбването на Пловдивския панаир от частно лице за сметка на държавата. След като оперативните работници стигат до нелицеприятните изводи за раздържавяването  на панаира, те са категорични, че материалите трябва да бъдат изпратени на две ведомства – прокуратурата и Инспектората на ВСС.

Сигурно се питате защо  МВР съветват началниците си да се сезира Инспектората?! Оказва се, че те хващат на тясно бившия главен прокурор Сотир Цацаров заради въпросното преструктуриране. Тогавашния председател на окръжния съд в Пловдив пише, че подчинените му са действали правомерно при вписване на промените в собствеността на  Пловдивския панаир. Разследването на криминална полиция, обаче сочи точно обратното. В този период председател на съда е бил именно Цацаров, който заема този пост от 1999 г. до края на 2012 г.

Според високопоставен полицейски източник материалите действително заминават в прокуратурата, но там потъват вдън земя. Изводите в документа, който не вижда бял свят,  са обособени в три пункта, които ще цитираме дословно :

Нарушения на министъра на икономиката и енергетиката г-н Румен Овчаров.
Дисциплинарни нарушения на съдии от Пловдивския окръжен съд.
Нарушения на служители от Централен депозитар ” АД.
 

По ирония на съдбата през 2018 г. КПКОНПИ уж  започна да  разследва как Пловдивският панаир е отишъл в ръцете на пловдивския бизнесмен Георги Гергов.  Припомняме ви, че това стана по искане на комисията по корупция в парламента. Любопитното е, че тогава всички членове на въпросната комисия дадоха съгласие да се проверят множеството съмнения около сделката с Панаира. „Сделката с Пловдивския панаир е нарицателна на „кражбата на века”,  каза тогава пред Фрог нюз депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски – член на същата комисия.

След като Сотир Цацаров оглави антикорупционния орган, сигналът сякаш отиде в коша за боклук. За него нито се коментира, нито  пък бяха огласени резултати от каквато й да е проверка.

Документи: https://frognews.bg/files/signal-plovdivski-panair.pdf

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram