С 13 млн. лв. за щадящи тестове връщат малките ученици в клас

С 13 млн. лв. за закупуване на щадящи тестове връщат децата в клас.

Решението обяви на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Предпоставките и възможностите, за да се върне присъственото обучение се основават на изискването за безопасна среда, което сме приложили във всички други обекти, които имат потенциал за висок епидемичен риск.

Решението за постановление на МС е подписано съвместно от здравния министър Стойчо Кацаров и образователния Николай Денков.

„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата на училище. Ако видим, че е създадена добра организация, че този механизъм работи добре, продължаваме и с децата в по-горните класове“, коментира министърът.

Тестовете са на база слюнка от детето и показват дали то в момента е заразено с корановирус. Министърът на образованието Николай Денков, който присъства, добави, че тестовете ще са първо за децата от 1 до 4 клас, а след това ако мярката даде резултат, ще се въведат и поетапно и за випуските нагоре – 5-7 клас и т.н. Тестовете ще се използват два пъти в седмицата. Ако тестът се позитивира, детето няма да влиза в учебна среда до 14 дни, така ще се предпазят от заразяване други деца и персонала и ще се избяга от карантиниране на други паралелки. От МЗ обещават, че тестовете са напълно щадящи за децата. Те не представляват нито близалка, нито клечка, с която се бърка в носа, вид контейнерче за слюнка, а резултатът излиза до минута. Точността е аналогична за тестовете за възрастни.

Тези тестове няма да се правят от медицински лица, а от учителите в клас, поясни министърът. Той добави, че се предвижда в понеделник и четвъртък част от първия час да отива за правенето на тестовете. Ако се налага, ще се използват и външни лица в помощ, но всяко влизане на такова лице внася и риск.

За учителите по същество ще се изисква зелен сертификат, съобщи Николай Денков.

Първо, учителите от 1 до 4 клас трябва да имат зелен сертификат или документ, че са преболедували, обясни обаче Денков. Ако нямат документ, ще бъдат тествани с антигенен тест.

МЗ още днес обявява поръчка за закупуване на тестовете, като желанието е те да се осигурят за месец напред за 1-4 клас за посещения в училище, поясни Кацаров. Желанието е още от следващата седмица децата да са в клас, но зависи дали ще се осигурят тестове дотогава, като вероятността е това да се случи понеделник-вторник.

Николай Денков добави, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът за заболяване и тежки последствия за децата. Той анализира подхода досега и даде за пример, че в момента има 4 области с над 1000 на 100 000 заболели. Денков потвърди, че мерките са се случили рязко, но са единственият начин за намаляване на заболеваемостта, макар да можело да бъдат взети по-рано.

„Филтър на входа на училище, безопасна среда вътре – който иска си праща децата, който иска си ги държи в къщи, за да се случи този поход, има нужда от подкрепа от родителите, които да разрешат тестване на децата с щадящи тестове“, коментира още Николай Денков. Тестовете били налице и досега, но родителите не ги използвали.

Министърът на образованието призова учителите да разберат, че няма място за действия, които подриват образователната система, апелира към родителите да се направи следващата стъпка – съгласие за тестване два пъти седмично, ако ученикът не е преболедувал или ваксиниран.

Денков също обеща още другата седмица тестовете за децата да са налице и обясни, че се създава организация с директори, синдикални партньори. До няколко дни след първите ученици да се стартира поетапно със следващите випуски от 5-7 клас, уточни той.

Пламена Николова от Национална мрежа за децата присъства на срещата и обясни, че организацията приветства мерките на МЗ.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram