С активното участие на БСП България няма да изпраща оръжия в Украйна

„Българският парламент намери едно разумно решение, което отговаря на очакванията на българските граждани. Всички ние през тези 2 месеца бяхме свидетели на различни социологии, които показаха, че българските граждани не желаят България да изпраща боеприпаси и въоръжение в Украйна.“ Това заяви председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на БТВ.

В предаването “Тази сутрин“ той обясни, че рядко се случва в българския парламент решения да бъдат приемани с повече от 200 гласа. „Това, което постигна българският парламент в диалог, първо между коалиционните партньори, а накрая и с опозицията, е България да не изпраща въоръжение и боеприпаси, а да откликне на нуждите, които има украинската страна, заявени от техния президент“, коментира социалистът. По думите му това решение напълно отговаря на нуждите в момента на украинската държава – хуманитарната помощ, финансовата, социално-икономическа, подкрепа за бъдещото присъединяване на Украйна в Европейския съюз и с евентуалната нужда от ремонт на военна техника.

Свиленски обясни, че когато се води диалог, разумните решения винаги намират подкрепа. „Ние успяхме да изложим нашите аргументи защо не трябва да се изпраща военна техника, така че решението да бъде във вида, в който беше взето от Народното събрание. С активното участие на БСП България няма да изпраща въоръжение и боеприпаси. Това искат и българските граждани“, категоричен бе депутатът от левицата.

По думите на Георги Свиленски мандатът, който дава българският парламент, е правителството да реши кога, в какъв обхват и къде точно да бъдат извършени ремонтните дейности, в зависимост от възможностите на страната ни. 

Той коментира, че взаимоотношенията на България с Русия след войната трябва да бъдат на равноправна основа. „Ние трябва да бъдем партньор, който да защитава националните си интереси и единствено, което е в интерес на

българската държава да бъде отстоявано. Говорим и за газовите доставки, и за петролните“, уточни социалистът.

Във връзка с налагането на ембарго върху руския петрол Свиленски заяви, че това няма да е в интерес на българските граждани. „Чуваме, че Европейският съюз прилага такива санкции само за някои държави. Нека ние не сме от държавите, които ще изпълняваме санкциите, а други ще се възползват от тях“, каза той.

По темата с Република Северна Македония председателят на парламентарната група на левицата бе категоричен, че върху БСП не е оказван натиск в тази посока. „Ние имаме ясно и последователно решение – трябва да се изпълни договорът със Северна Македония, трябва да се изпълнява Декларацията, приета от 44-ото Народно събрание и след това да се пристъпи към присъединяване“, заключи Георги Свиленски. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram