Съдът обяви карантина за незаконна заради хаос с PCR тест

Административният съд в София отмени карантината на жена, тъй като е наложена без мотиви от здравната инспекция и след PCR тест, резултатът от който веднъж е вписан като отрицателен, а след това – като положителен. Това видя „Сега“ в съдебното решение от 26 октомври.

Валентина В. е тествана в болница на 1 юли. Резултатът от изследването първоначално бил отрицателен, а след това – положителен. И двата резултата били вписани под един лабораторен номер от 2 юли. Положителният е регистриран и в Националната информационна система за борба с COVID-19. В картата за епидемиологично проучване на заразно болен е записано, че диагнозата COVID-19 е потвърдена с PCR тест. Като вероятен източник на заразата е посочен болен колега. Валентина е изследвана като контактно лице, по това време тя е без оплаквания.

Съдия Полина Величкова пише, че е безспорно установено, че Валентина В. е дала положителен резултат, но първоначално той е бил посочен като отрицателен, а впоследствие е отбелязан като положителен. „Въпреки това обаче не е извършен повторен тест, който да потвърди един от двата противоречиви резултата, като положителният е бил вписан в Националната информационна система за борба с COVID-19“ обяснява съдията.

Според съда тези два взаимно изключващи се резултата от едно и също изследване са предполагали, че столичната здравна инспекция ще направи проверка и при необходимост – повторно изследване. Заради липсата на такива действия съдът прием, че е нарушен законът, тъй като не са изяснени фактите.

Освен това съдията намира и други пороци на карантината на Валентина В., които са самостоятелно основание тя да бъде отменена. Така например в предписанието й за изолация не са посочени никакви фактически основания. „Може само да се предполага, предвид съдържащата се информация в Карта за епидемиологично проучване, че това се налага поради положителния резултат за COVID-19 и липсата на симптоми. Това обаче по никакъв начин не може да се приеме за наличие на фактически основания на издаденото предписание“, се казва в съдебното решение.

Магистратът припомня, че като липсата на мотиви винаги е предпоставка за отмяна на акта.

Според тогава действащата заповед на здравния министър заповедта за карантината се извършва с предписание по образец на директора на регионалната здравна инспекция по предложение на лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на епидемичния риск. В случая на Валентина В. няма нито предложение на лекуващия лекар, нито оценка на риска. „Вярно е, че в лабораторните резултати е посочен положителен резултат при изследването за COVID-19. Същевременно обаче, самият резултат не представлява диагноза, а следва да бъде тълкуван от лекуващия лекар, както е посочено и в самото лабораторно изследване“, пише съдията. И допълва, че и това прави предписанието за карантина незаконосъобразно и налага отмяната му.

И според сега действащата заповед задължителната изолация и/или лечение в домашни условия се извършва с предписание по образец по предложение на лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram