Студ, сняг и дъжд – жълт код за половин България

Жълт код за студ, дъжд и сняг е издаден от Националния институт за метеорология и хидрология за днес за половин България.

Предупреждението важи за областите Видин, Враца, Монтана, София – области град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Ловеч.

Очакват се значителни валежи, като в повечето области ще се образува снежна покривка между 10 и 25 см.

Днес под влияние на средиземноморски циклон, който от залива Сирт ще се премества на североизток към Балканския полуостров, ще се създаде валежна обстановка.

Времето ще бъде облачно, с валежи от дъжд, в Предбалкана и по високите полета – от сняг. Значителни количества се очакват главно в Западна България и Рило-Родопската област. Без валежи ще остане в североизточните райони. Ще духа умерен вятър от изток-североизток.

Максималните температури ще бъдат предимно между 4° и 9°. През нощта срещу понеделник валежите ще продължат, като в по-голямата част от Северна България дъждът ще премине в сняг.

Очакват се значителни валежи, ще се образува и снежна покривка. В Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и условия за преспи и навявания.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг, значителни в масивите от Западна България и Рило-Родопската област. Ще се образува нова съществена снежна покривка. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1°, на 2000 метра – около минус 5°.

Над Черноморието ще бъде облачно, главно по южното крайбрежие с валежи от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максимални температури на въздуха: 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Снеговалежите ще продължат да средата на следващата седмица, като почти няма да има разлика между дневните и нощните температури.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram