Страхът е по-страшен от вируса: Мадлен Алгафари

„Приятели, говоря с много уплашени хора всеки ден. Затова ще си позволя отново да напиша тук, за да стигне до повече: страхът може да разболее, даже и без вирус. Разбира се, страхът е нормална защитна емоция. В ситуация на неизвестност много хора се страхуват. Но свърхдозата на страха е патология. Ще си позволя да предположа, че част от смъртните случаи се дължат и на почвата на паниката, която е намалила имунитета. Страхуваме се още от раждането си. Но не можем да сме смели от раждането си. Смелостта е качество, което се култивира. Смелостта не е отсъствие на страх, а преодоляването му и умение да се действа трезво, въпреки страха. (Сигурна съм, разбира се, че има и много силни хора, но такава ми е професията, че те нямат нужда да ми се обаждат.)

 Всеки от нас е имал със сигурност пример в живота си за ситуация, в която въпреки страха, е действал смело. А силата и смелостта се основават и на ОСЪЗНАТОСТТА. Колкото повече си даваме сметка, че имаме способността да се саморазболяваме и самолекуваме, толкова по-малко вероятно е да се разболеем и толкова по-малко вероятно е да се разболеем тежко. Хората, които осъзнават, че мислите и емоциите им също определят физическата кондиция, не се страхуват. И по-малко боледуват. Отдавна е научно доказано, че мозъкът ни не прави разлика между въображаемата- субективна и външната-обективната реалност. Неслучайно травмираните спортисти тренират въображаемо. Мозъчната активност и невротрансмитерите в организма им са същите като при истинската тренировка. Външната реалност е следствие на вътрешната.

Вярно е това, в което вярваме! Затворете си очите за няколко минути. Представете си как във всичките ви клетки прониква вярата ви, че имате силата да ги очиствате от отрови, микроби, вируси. „Вижте“ как всичките ви органи функционират пълноценно. Изпратете им любов и благодарност. Повтаряйте си: „Аз съм здрав и уверен в силата си. Спокоен съм. Изпълнен съм с любов и светлина.“ ПЪРВИЯТ ЛЕКАР, НА НАЙ-ПЪРВАТА ЛИНИЯ, КОГОТО ТРЯБВА ДА АПЛОДИРАТЕ, СТЕ САМИТЕ ВИЕ!“, пише известният психолог Мадлен Алгафари.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram