Стоян Мирчев: Нужно е всички да свалим картите на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата

„Не сме взели окончателно решение за правителството на ИТН, това ще стане в следващите един-два дена. Стигнахме до консенсус по основни политики по време на преговорите. За да има промяна – в съдебната система, здравеопазване, образование, трябва да участват всички, които са го заявили. Важно е да видим в следващите дни какво ще е отношението между ИТН и останалите „партии на протеста“. За да има промяна на модела, не трябва да участват ГЕРБ и ДПС.“

Това мнение изрази народният представител от ПГ на „БСП за България“ Стоян Мирчев по БНР. Крайното решение за отношението на БСП към правителството от ИТН ще се вземе от Националния съвет на партията, припомни социалистът.

„Нужно е всички да свалим картите си на масата и да видим дали ще намерим сила заедно да променим нещата“, коментира още депутатът от левицата като изрази мнение, че към този момент е нужно редовно правителство за България, за да се справи с много въпроси наесен, сред които бюджетът за следващата година, здравните и икономически мерки около ковид и Планът за възстановяване и развитие.

Мирчев обърна внимание, че при липсата на консенсус и разговор между заявилите желание за промяна, вместо да бъде премахнат модела „Борисов“, може да бъде върнат: „Затова трябва да сме малко по-смирени“, смята Мирчев.

Той припомни, че от левицата не претендират за постове: „За нас най-важни са политиките. Да се справим с по-ниските доходи, да се преизчислят пенсиите, реформи в здравеопазването; помощ за малкия и среден бизнес“.

По думите на социалиста е нужна гаранция чрез писмен документ за споразуменията между партиите, за да се знае от обществото по кои политики са сключени споразумения.

„БСП показа, че е най-мъдрата партия и сме тези, които запазиха спокойствие – само и само за да тръгнат нещата добре за България“, каза още Мирчев. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram