Сова Харис: 60% смятат, че демокрацията в България се влошава

Повечето българи разчитат на намеса на евроинституциите във вътрешните проблеми на страната. Това показва представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от „Сова Харис“.

Проучването разглежда обществените нагласи към Резолюцията на Европейския парламент за влошаване на демокрацията в България. То е проведено в периода 10-15 ноември и показва, че 60% от пълнолетните граждани споделят основния извод в резолюцията, а именно, че демокрацията в България се влошава.

Според 74% от гласоподавателите системните проблеми в съдебната система продължават. Същият е процентът и на онези, които смятат, че липсва прозрачност при харченето на парите от ЕС, контролът е занижен и има корупция.

71 на сто от участвалите в проучването пък смятат, че промените в изборното законодателство се правят твърде близо до предстоящите избори.

Общественото мнение у нас е разтревожено и от състоянието на свободата на словото – 72% отбелязват нарастващо влияние на властта в обществените медии и разпространението на клиентелизъм в частните, съобщи БНР.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram