Случаите на коронавирус на Балканите растат

От 8-те души, които бяха установени вчера с положителни проби за коронавирус, трима са приети в болница, останалите са под карантина и домашно наблюдение. Хоспитализираните не са в тежко състояние. Това посочи на редовния брифинг тази сутрин ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб.

Тази нощ няма оповестени нови случаи, които да са установени у нас. На Балканите обаче ситуацията ескалира – в Гърция случаите на установен коронавирус са достигнали 190, в Румъния – 95, Словения – 141, Сърбия – 35, Турция – петима.

В Италия – случаите вече са 2547, от които са починали 1266. Новите случаи са 250, а 1400 са критични в момента.

В света в Китай се регистрира най-нисък ръст за денонощието – само 11 заразени.

Вчера в България бе гласувано извънредно положение за срок от един месец – 13 март – 13 април във връзка със ситуацията очаквания от експертите пик на разрастване на вируса. Властите въведоха противоепидемични мерки на територията на цялата страна за срок до 29 март – ограничиха пътуванията, работата на търговската мрежа, както и образователния процес – затворени са университети, училища, детски градини. От социалното министерство и работодателските организации призоваха там, където е възможно да се организира дистанционна работа на служителите.

Редица държави в Европа също въведоха извънредно положение – Италия още преди дни обяви такова, след ескалация на заразата, тръгнала от област Ломбардия. Чехия и Испания също обявиха извънредно положение.

Коронавирусът достигна и до САЩ, като първият щат в извънредно положение бе Калифорния, а президентът Доналд Тръмп ограничи вчера и пътуванията на граждани от Европа към САЩ, след като това бе направено вече за Китай, Иран и Корея. На 13 март извънредно положение бе обявено и в САЩ.  

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram