Служебното правителство забърза купуването на още 8 самолета F-16 от САЩ

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е поискал от САЩ обвързваща оферта за покупката на още 8 изтребителя F-16. Това е отговорил той на въпрос на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев дали кабинетът работи по сделката.

В период от 6-8 месеца САЩ ще ни представят обвързваща оферта, която реално ще е договор за покупката на новите осем изтребителя. Едва след това на база на офертата ще бъде внесен план за инвестиционен разход в парламента, за да бъде получено одобрение от депутатите.

България трябва да бърза с покупката на допълнителните изтребители, защото САЩ планират промяна в конфигурацията на самолетите F-16 Block 70 и така може да се окаже, че ВВС ще експлоатират изтребители с различна конфигурация, става ясно от отговора на Панайотов.

Служебният кабинет реално продължава политиката на третото правителство на Бойко Борисов, което през лятото на миналата година отправи запитване за цени и наличности за още осем изтребителя. Необвързващата оферта, получена от САЩ е със срок на валидност 15 декември 2021 г., подчертава в отговора си Пайотов.

България плати над 2 млрд. лв. накуп за първите осем изтребителя F-16 като първите трябва да пристигнат у нас през 2023 г. Целта на новата сделка е ВВС да разполагат с пълна ескадрила от 16 изтребителя.

Източник: „24 часа“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram