След коалиционния съвет: Спасяваме родния туризъм с ваучери. Чадърите – безплатни

Консенсус по всички мерки има в управляващата коалиция. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след съвет на коалицията.

Приети са били някои от предложенията, внесени от НФСБ и ВМРО. Те се отнасят до спасителни мерки за туризма. Целта по думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов е парите на българските граждани, които използват туристически услуги, да са в полза на родния бранш, а не да изтекат навън.

„На първо място имаме консенсус по отношение на мерките, котио са приети до момента. Дискусията и разговорите продължават. Имаме предложения от партньорите. Българският туристически сектор трябва да бъде подкрепен. Не е ясно какъв летен сезон ще имаме. Ше поработим върху алтернативни хипотези“, каза Томислав Дончев.

Поради тази причина ще се прилага използването на ваучери. Групите хора, които ще имат достъп до тях, начинът им на прилагане и сроковете, ще бъдат допълнително обсъдени, стана ясно още след Коалиционния съвет.

“Разбрали сме се те да важат само за социално осигурени хора, които нямат задължения към държавата. Всички ние горещо желаем колкото се може по-скоро да се отвори туристическия сезон. Ако нещата се развият по-неблагоприятно, това може да стане август, но така или иначе, в началото на този сезон ние ще бъдем готови да предоставим тези ваучери и да помогнем на самия туристически бранш”, коментира Валери Симеонов.

Ще бъде направен и “жест” към къщите за гости, семейните хотели.

Категорично се разбрахме – плажните принадлежности за сезон 2020 (чадъри, масички, шезлонги), ще бъдат безплатни.

Разстоянието между масите в откритите заведения се променя от 2,5 на 1,5 м, защото ако остане в първия случай, е нерентабилно, стана ясно от брифинга на коалицията. С това се уважават исканията на бизнеса, който категорично заяви, че заради голямото разстояние разходите ще са повече от приходите, което обезсмисля отварянето на заведенията.

Последното споразумение е да се удължи правото на строителство в курортите до 15 юни, вместо 15 май, обясни Симеонов.

Управляващите са се разбрали за ускорено доизграждане на магистрала „Хемус“, строежа на тунел Шипка, както и да се продължи работата по нуждаещи се от спешен ремонт мостове и виадукти.

Като коалиционни партньори сме единодушни, че ако санирането се поднови, то трябва да бъде с поне 30% участие на етажната собственост, допълни Симеонов.

Предприети са мерки и в подкрепа на земеделския сектор. Текат дебати по въвеждането на допълнителни такива. Какви са те, обаче ресорният министър Десислава Танева не уточни.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram