Слави стартира референдум за президентска република, трябват му 3,3 млн. души

Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ започва предизборната си кампания с пореден референдум.

Този път за свикване на Велико народно събрание и промяна на формата на държавно управление – от парламентарна на президентска република.
Това стана ясно от пресъобщение от пресцентъра на ИТН.

Ето какво съобщиха от партията:

„На 23.01.2023г, понеделник, в 11 часа представители на инициативния комитет за организиране и координиране на подписка за произвеждане на национален референдум ще внесат уведомление до председателя на 48-ото Народно събрание на Република България, с което ще започне подписка за произвеждане на национален референдум по следния въпрос: Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?

Уведомлението ще бъде внесено в Администрацията на НС, вход „Дондуков“.“

Припомняме, че още през миналата година Слави Трифонов анонсира, че обмисля да предложи промяна на държавния модел за управление. Впоследствие той бе поправен от Ива Митева, която уточни, че Трифонов не е имал предвид изцяло президентска република, а по-скоро „полупрезидентска“, в която президентът ще посочи министър-председателят и кабинета, а Народното събрание ще се избира пряко и ще контролира изпълнителната власт.

За да се наложат резултатите от референдума, т.е. – да се свика Велико народно събрание с исканите от Трифонов въпроси, ще трябва да гласуват 51 % от имащите право на глас, което е малко над 3,3 млн.души.

За да се проведе допитването са необходими минимум 400 000 реални подписа.

В момента ПП „Възраждане“ се опитват да ги постигнат с акцията срещу евентуалното ни влизане в Еврозоната, но и за тях е много-много трудно да осигурят толкова сериозна гражданска подкрепа.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram