Скандал! Рашков: Службите ни за сигурност са обезглавени! Всички шефове са в отпуска до септември

андални разкрития направи пред БТВ служебният вътрешен министър Бойко Рашков.„Ръководителите на службите за сигурност са излезли в отпуска до месец септември. Кой им е разрешил това, след като те са на подчинение на премиера“, попита Рашков. ЧИСТКА НЯМА, ИМА СМЯНА НА КАДРИ И ядосано продължи: „Държавата в момента е без ръководство на службите.  Службите ни за сигурност са се самообезглавили.  Всички ръководни длъжности лица на ръководна длъжност в момента се неплатен отпуск. Кой им е разреши, като те са на пряко подчинение на миналия премиер. Сами си правете изводите. Държавата в момента е без ръководства на службите за сигурност. Те нямат ръководства. И до месец септември те няма да бъдат ръководени от онези, които са назначени от Бойко Борисов“, разказа още той.  „Чистка няма, има смяна  на кадри и ще има смяна на кадри.Българският избирател иска промяна и ще я получи тази промяна“, категоричен бе Рашков. Няма списъци за уволнение, длъжностните лица, които ще бъдат сменени, ще бъде за нарушение на работата им. „Имаме данни, че определени полицейски сили са осигурявали гласуване точно за определена партия. Ние ще направим всичко възможно, за да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина. Когато МВР не си е свършило работата, някой ще трябва да носи отговорност“, посочи вътрешният министър.  Имаме информация за преминаване през границата на мигранти, както и информация за служители, които са катастрофирали със служебна кола през почивните дни“, коментира още Бойко Рашков. Срещу длъжностни лица, които са влезли в престъпни връзки, МВР ще бъде безкомпромисно, заяви Рашков.  НЯМА ДА ДОПУСНЕМ КУПЕН ВОТ Ще гарантираме изборите, като няма да допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели и симпатизанти да гласуват за точно определена партия. Става дума за купен вот и за осигуряване на гласуване за точно определена партия – ще направим възможното да не допуснем купен вот, който да изкриви политическата картина у нас, категоричен бе Бойко Рашков. ОБЪРКВАНЕ ЗА НАЗНАЧЕНИЕТО НА ФИЧЕРОВА КАТО НАЧАЛНИК НА КАБИНЕТА МУ: НЕ Я ПОЗНАВАМ ЛИЧНО,  САМ СТИГНАХ ДО НЕЯ На следващите въпроси, свързани основно с Васил Божков, служебният министър на МВР видимо се обърка на част от питанията на водещите в студиото.

Няма нищо странно в избора на един юрист, който е работил в системата на МВР, нямам никакви бележки към нея, заяви Рашков по адрес на Елена Павлова Фичерова-Караиванова, която бе назначена за началник на кабинета на вътрешния министър.

На въпрос дали е запознат, че Фичерова  е сред учредителите на партията на Божков „Българско лято“, министър Рашков отвърна, че няколко месеца преди изборите на 4 април тя е била заличена от листите на тази партия с решение на ЦИК, но така и не отговори дали е знаел в качеството си на вътрешен министър, че е била сред учредителите на партията на Божков. Бойко Рашков заяви, че не може да твърди, че я познава лично. „Аз се позаинтересувах от нейната биография и сам стигнах до нейния избор. Нямам никакви бележки по нейната работа, уточни Рашков. Елена Фичерова е учредителка на партията на Васил Божков, „Българско лято“, като е била издигната за кандидат-депутат, но се е оттеглила. Нещо повече, дамата е избрана за член на Изпълнителния съвет на „Българско лято“. От справка в ЦИК става ясно, че Елена Фичерова-Караиванова е регистрирана като кандидат депутат от партията, с която Божков се яви на избори – Българско национално обединение-БНО в 23 МИР-София. Там водач беше Васил Божков, а дамата е в листата под номер 9. От сайта на избирателната комисия става ясно още, че на 2 март Фичерова-Караиванова подава молба с искане да бъде заличена като кандидат за народен представител, което комисията удовлетворява. „Няма нищо странно в избора на Фичерова На един юрист с 15 години стаж, доктор по право, работила в системата на МВР, от професионална гледна точка аз нямам никакви бележки към началника на кабинета. Оставете тези политически въпроси, че е основател на партията на Божков „Българско лято“. Аз съм безпартиен. Знаете ли елемента гражданска квота? Благодаря ви. Аз съм от гражданската квота. 

Началникът на кабинета е човек с необходимите професионални качества. Имате ли нещо против да се назначи лице, което професионално отговаря на изискванията за поста си, попита раздразнено Рашков. Не зная това, впоследствие, когато информацията излезе в медиите, аз проверих и се оказа, че няколко месеца преди изборите тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия. Тъй като информацията беше поднесена доста засягаща доброто ѝ име, в момента в съда има иск относно тези откровени лъжи“, каза министърът. Убеден съм в нейната честност, категоричен е той. „Тя има професионални качества, достатъчни, за да заема тази длъжност. Трябва ли да я познавам лично? Не мога да твърдя, че я познавам лично и това не е необходимо. Вече ви обясних как съм се спрял на нея. Търся подходящи кандидати за кабинета. Няма нищо необичайно. Никой не ми я е препоръчал. Сам стигнах до този избор“, каза министърът.  ПОЗНАВАМ ВАСИЛ БОЖКОВ, НЯМАМ ОТНОШЕНИЯ С НЕГО  „Нямам никакви лични отношения за Васил Божков, виждал съм го в почивната станция на Министерски съвет преди 30 години – нямам никакви отношения с него“, посочи още Рашков на въпрос за познанствата си с обвиняемия бизнесмен. „Кой дали познавам? Васил Божков? Кой? Аз?, започна нервно отговорът на Рашков, след което в крайна сметка призна, че е разговарял с него на почивната станция на МВР във Велинград преди 30 години, но не пожела да разкрие за какво са разговаряли, тъй като било доста отдавна.

В следващия момент министър Рашков, отново на въпрос за Божков, заяви, че „нито го е виждал, нито е разговарял с него, нито е имал някакви отношения“.“Мисля, че много хора познават Божков. Аз нямам никакви лични отношения с него. За какъв период ме питате. Преди 30 години? Виждал съм го в почивната станция на МС във Велинград. Естествено, че съм разговарял с него, както са разговаряли и много други в почивната станция. 

Не мога да ви кажа преди 30 години каква е била темата на разговор. През последните години нито съм виждал Божков, нито съм разговарял с него, нито имам каквито и да е отношения“, каза министърът . ПОЗНАВАМ МВР ОТВЪТРЕ Имам около 20 години стаж в системата на МВР. Започнал съм работа в следствените органи към МВР.  Следствените органи преди промените бяха структурна част на МВР. А след промените като Национална следствена служба. Приех го като закачва, че нямам понятие от работата на МВР. Тези, които внушават тези неща, грешат“, каза Рашков. ЗАКЪСНЯХ С ПЪРВОТО УВОЛНЕНИЕ „Мисля, че малко закъснях с първото си уволнение. Тези двама души с които се напълниха медиите, са просто в пенсионна възраст. Когато си предявил право на пенсия, няма нищо по нормално да бъдеш изпратен с уважение. А това, че единият бил свидетел, е внушение на прокуратурата. 

Друг служител, който започна да дава болен в една градинка интервюта, който ръководи инспектората на МВР. Нека не се заблуждаваме, инспекторатът има в него достатъчно кадри. Дейността на този орган не е спирала нито за една секунда. 

ДЕЛОТО, ПО КОЕТО СЛАВЧЕВ Е СВИДЕТЕЛ, СТОИ В ПРОКУРАТУРАТА С ПОЛИТИЧЕСКА ЦЕЛ„Сега Бойко Славчев ще може да изпълни функцията си на свидетел много по-добре. Аз дори не съм знаел, че той е свидетел по някое дело. Аз не съм министър от една година. Това дело не се движи, стои в прокуратурата с политическа цел. То може да се придвижи много по-бързо, но това не се прави. Научих, че е свидетел от медиите. Това дело не се води с министерството. Това са незначителни неща“, обясни Рашков. 

Когато става дума за уволнения, тези уволнения ги поискаха хората. Те поискаха промяната и я получиха, припомни отново министърът. 
 
Изказването на Кирил Ананиев няма никаква връзка с дейността на вътрешния министър, каза Рашков, коментирайки отново скорошните уволнения в МВР. Ананиев в свое изказване припомни, че в първото служебно правителство президентът поискал от него да прави уволнения в НАП и в Митниците. НОСЯ ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ, САМ ВЗИМАМ РЕШЕНИЯ „Това е много неудобен въпрос, обида за мен. Нося глава на раменете си, мога сам да си взимам решенията. Няма списъци и няма да има. Хората, които ще бъдат уволнени през идните дни, ще бъдат отстранени заради несправяне с работата. Имам информация за улесняване на трафик на мигранти, за ползване на служебна кола в почивен ден, с която са катастрофирали. В някои регионални дирекции се съхраняват машини за гласуване. Трябва да проверим какво правят тези машини там. Могат ли те да бъдат манипулирани и да се включат в изборите“, съобщи Рашков. 

Имената Рашков обеща да разкрие след проверка, за да не се окаже, че подадените му данни са грешни. 

Ще гарантираме честността на изборите, като не допуснем служители на МВР да съдействат на избиратели и симпатизанти, да гласуват точно за тази партия чрез насилие или заплащане, категоричен бе служебният министър .

„Има полицейски сили, които са използвани от предишното правителство за осигуряване гласуването на определени групи лица на изборите, така че „да не стане грешка“. 

Имам такава информация, че в някои поделения МВР си затваря очите за купуване на гласове. Става дума за район, който не е много далеч от София“, каза той.

На въпроса, дали става дима за Перник или Благоевград, Рашков отговори: „Студено“.

Дали някои е попречил на вота в Търново е въпрос, който предстои да се изясни през идните дни.

„Не ми е известна истинската причина за дефекта на машините. Смятам днес да го изясня на 100%. Имам определени съмнения, че е възможна манипулация върху тези технически средства и тяхното използване в предстоящия избор“, каза Рашков.  КОЙ ЩЕ ЗАМЕСТИ ИВАЙЛО ИВАНОВ Кой ще замести Ивайло Иванов. „От една страна питате защо толкова бързо е махнат главния секретар. Сега ме питате кой бързо ще е назначен. В момента тази функция се упражнява от заместника на главния секретар. Ще обсъдим кандидатури и някоя от тях ще бъде назначена“, каза Рашков


Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram