Скандални разкрития и в спортното министерство, замесен е Стъки

Възложих експертни проверки не само в министерството, а и в прилежащите дружества към министерството, в които държавата има участие, включително и в Спортния тотализатор. Имаме различни сигнали от много места за тези дружества към Министерството на спорта. Това каза на брифинг в Министерски съвет служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов, предаде репортер на Novini.bg.

Прави впечатление, че младежки организации участват в програми за превенция на хазарта. Откакто съществува една от тези програми, от 2017 г., са заделени около 2 млн. лева, а за тази година са заделени 5 450 000 млн. лева при положение, че на пазара има само един играч, а в предишни години играчите са били повече, а парите са били по-малко, заяви той.

Кузманов разкри, че със заповед на бившия спортен министър Красен Кралев е обявен конкурс по програмата на 12 януари, който е прекратен на 27 януари 2021 г. Интересно кратък срок за толкова важна тема и толкова много пари. Конкурсът не е направен по правилата – направен е без външни оценители и без критерии за участие. Има пълен субективизъм при класирането на участниците. По една от темите участват четири фирми, като и четирите печелят почти една и съща сума от 670 000 лева. В три от фирмите има и свързани лица, посочи министърът на младежта и спорта.

Почти едни и същи хора печелят конкурсите. Някои от тези хора са спечелили милиони федерацията по ММА, спортен клуб ИПОН, а това са федерации за младежта, не за спорт. Сумите не са за пренебрегване, важно е резултатът от тези програми да излезе налице. Срокът на тази програма е септември месец, уточни Андрей Кузманов.

Докато сме на тези места, тази грозна практика ще бъде прекратена и решенията ще се вземат абсолютно прозрачно, подчерта той.

Става дума за пари, които би трябвало да бъдат давани за младежки дейности и за превенция на хазарт, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев. Вече пета година, откакто работи програмата, има фирми, които печелят с почти идентични проекти. Прави впечатление, че голяма част от проектите, които печелят тази година, до такава степен са сходни, че спокойно можем да кажем, че са печатани на един и същи принтер. Лично аз подозирам, че принтерът се намира в самото министерство. Преди изборите са раздадени едни 5 млн. лева и са раздадени по, меко казано, съмнителен начин на подбор на фирмите, заяви Кутев.

От четирите сдружения или неправителствени организации, които са спечелили големите суми от по 670 000 лева, три се свързват по един или друг начин с едно лице, което се нарича Петър Коларов. Той работи в медия. Става дума за над 2 млн. лева само тази година, които са отишли в неправителствени организации, в които има свързани лица. Част от финансиранията на неправителствени организации са всъщност финансиране на спортни дейности. Спомена се, че ИПОН през всичките тези години е вземал пари по програмата за неправителствените организации, въпреки че е спортен клуб. Другият, който през цялото време е бил финансиран като спортен клуб, става дума за ММА, става дума за Станислав Недков, т.нар. Стъки. Не само, че е вземал по 200 000 лева годишно за финансиране на спортния клуб, а накрая взема и 220 000 лева вече като неправителствена организаця, от които 120 000 лева тази година. Като направим сметката, че т. нар. Стъки е получил над 1 млн. лева финансиране, можете да разберете защо протестира пред Президентството, а не пред Министерството на спорта, каза още Антон Кутев.

novini.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram