Сигналът на Божков за злоупотреба с власт пристигна в НС. Нинова свиква спешно заседание на ПГ и ИБ

Бизнесменът с 18 обвинения е изпратил сигнала си до главния прокурор, до президента, до председателя на Върховния касационен съд, до ВСС, до посолствота на САЩ и на Великобритания, както и до извънпарламентарната партия „Да, България“.

Сигналът на Васил Божков за „злоупотреба с власт от страна на действащи лица от управлението“ е пристигнал в парламента, научи Епицентър.бг.

Адресиран е до председателя на Народното събрание и до двете до двете най-големи групи в парламента – на ГЕРБ и на БСП.

Бизнесменът с 18 обвинения е изпратил сигнала си до главния прокурор, до президента, до председателя на Върховния касационен съд, до ВСС, до посолствота на САЩ и на Великобритания, както и до извънпарламентарната партия „Да, България“.

Ръководството на БСП е препратило текста на Васил Божков до всички депутати на левицата и членовете на ИБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова свиква утре от 10. 00 часа извънредно съвместно заседание на ръководството на парламентарната група и Изпълнителното бюро за позиция и реакция.

Сигналът е за престъпление по служба, злоупотреба с власт, изнудване и заплашване от страна на действащи лица от управлението.

От ГЕРБ също потвърдиха, че са получили документа, но отказаха да коментират случая.

„За по-малко от три години съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисо
в над 60 млн. лв. по тяхно директно искане и разпореждане“, твърди обвиняемият бизнесмен.

Борисов категорично отрече да е взимал пари от Божков.
Нито съм го виждал, нито съм го чувал, нито някога по такава тема сме говорили. Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура. Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, нито знам, нито е споделял с мен. На мен не е дал нито една стотинка. Аз отговарям за себе си. Към мен и към партията – нито една стотинка. Ако някой в хазарта е правил нарушение, сега прокуратурата проверява. Защо толкова години той не е казвал, като е имал такива проблеми? Към мен и ГЕРБ – нито стотинка. Всеки друг си носи отговорността – Горанов, Менда… Аз им вярвам. Щом това не е вярно за мен, не е вярно и за тях. Една пура само. И от един ден не пуша. Казах си „Няма да пуша“, за да не може да ме почерпи и пура повече“, заяви министър-председателят.

А по късно уточни, че ако може да му се търси морална вина, то е, че е помагал на всички във футбола. „Аз съм набожен човек, да пукна ето тука, ако една стотинка, един лев, едно евро, един долар….“, каза Борисов, прекръствайки се. Но допълни: „На мене нито една стотинка, за Горанов, Менда Стоянова – всеки си отговаря сам“.

Финансовият министър Владислав Горанов призова обвиняемия бизнесмен Васил Божков, ако има доказателства, да ги предостава по-бързо, за да свършат тези панаири в държавата, а пък Менда Стоянова не е коментирала.

Специализираната прокуратура обяви, че е започнала проверка по сигнала на бизнесмена Васил Божков за извършени престъпления по служба.

Материалите са разпределени на прокурор Ангел Кънев, наблюдаващ по едно от досъдебните производства срещу бизнесмена.

Според оригинала на документите Върховната касационна прокуратура е изпратила в специализираната 24 листа допълнителни материали за „евентуално извършени закононарушения от висши представители на изпълнителната и законодателната власт на Република България“.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram