Сериозни проблеми в бюджета към началото на май

Структурно бюджетът към началото на май месец вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от най-разнообразни места, за да може да се финансира продължаващата нужда на бизнеса, на здравеопазването и др. Това отчете министърът на финансите Асен Василев.

По думите му се работи активно, за да бъдат подпомогнати бизнесите. „Успахме да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал. Така ще можем да подпомогнем пенсионерите за следващия месец. Все още да търсим ресурси, за да продължим тази мярка, както сме обещали – до края на служебното правителство“, обясни Василев.

По думите му е трябвало да се актуализира бюджетът, а не да се дърпат средства от различни пера заради COVID-кризата.

„Работи се по пакет, с който да се подпомогне възстановяването на бизнеса. За щастие, епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. Ние трябва да минем в режим на подпомагане на бизнесите да заработят нормално и да преминат през икономическите трудности. В тази насока са мерките, по които работим“, добави служебният министър.

„Заедно с Министерството на туризма успяхме да намерим средства от централен бюджет, с които да се направи една програма, която да вдигне заетостта в туризма, а в същото време да има и силен социален ефект“, обясни Василев.

Просветният министър Николай Денков отчете, че ще се опита да минимизира последствията върху учениците. „Потърсихме възможност това подпомагане на бизнеса да включи по най-добрия възможен начин учениците и педагогическия персонал в страната. Ще дадем възможност на 30 000 участници, главно ученици, да посетят по определен ред туристическите места. Това ще се случи през туроператорите“, обяви той и добави, че се очаква да бъде финализирана още една програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти.

От своя страна министърът на туризма Стела Балтова изрази надежда за привличане на руските туристи, които за поредна година да летуват по българското Черноморие. „Заварихме много трудности по отношение на летния туризъм“, посочи тя.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram