Северна и Централна България са на прага на локдаун

В Русе в двете университетски болници са пълни 80% от интензивните легла. 

Какво означава достигането до четвърта степен от правителствения план? Тогава ще бъдат затворени всички обществени обекти, ще работят само магазини, аптеки, дрогерии, банки, пощенски станции и куриерските услуги, припомня НТВ.  Всички ученици преминават на онлайн обучение, без най-малките. За тях ще се решава в зависимост от ситуацията в региона и дали са осигурени достатъчно легла в детските отделения.

Математически модел ще предупреждава хората, че е възможен такъв локален локдаун, минимум пет дни преди въвеждането му.

Девет от десетте интензивни легла в COVID – реанимацията на силистренската болница са заети, съобщи директорът на РЗИ – Силистра д-р Теодора Начева пред БНР.

Това е броят интензивни легла за цялата област. В болниците в Дулово и Тутракан хоспитализират по-леките случаи на коронавирусна инфекция.

До вчера интензивните легла са били девет. Със заповед на д-р Теодора Начева са увеличени с едно предвид възможностите за обезпечение с апаратура.

Отправено е искане от директора на МБАЛ – Силистра д-р Васил Славов към здравното министерство за осигуряването на допълнителна апаратура – стационарна и мобилни респиратори, за да се завиши бройката на интензивните легла.

От вчера е спрян плановият прием само в силистренската болница и оперативната планова дейност, за повече гъвкавост при графиците на персонала, тъй като една голяма част от медицинските специалисти работят не само на плюс часове, но и на по няколко места в лечебното заведение.

Според директора на РЗИ д-р Теодора Начева ситуацията не е никак спокойна и обнадеждаваща. Към вчерашна дата заетостта на леглата с Covid-болни в региона е била 63 %. Неинтензивният сектор в болниците в Силистра, Тутракан и Дулово разполага със 123 легла./frognews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram