Свлачището на пътя Девин-Кричим е унищожило 30 метра подпорна стена

Авариен ремонт ще бъде извършен на пътя Кричим-Девин, след като вчера на 93-ия км по третокласния път се активира свлачище. Над 30 метра от подпорната стена в източното платно се е свлякла по склона на река Въча.

Пропадналата подпорна стена е изграждана в началото на 60-те години при строителството на язовирите „Въча“ и „Кричим“ и досега не е основно ремонтирана. Укрепването ѝ не е било част от проекта за ремонт на пътя Кричим-Девин, който приключи миналата година и струваше 22 милиона лева.

„При огледите, които нашите специалисти извършват, не са забелязали нищо тревожно, затова не е и била обследвана по време на рехабилитацията на пътя, нито пък е била включена в проекта“, заяви инженер Валентина Бакърджиева от Пътно управление-Пловдив.

Заради пропадането е забранено движението на превозните средства над 3,5 тона по пътя Кричим – Михалково, а леките автомобили се движат двупосочно в едната лента. Наш екип обаче видя, че камионите все още преминават по трасето.

Предстои геолози да проучат терена и да предложат как проблемният участък да бъде укрепен.

„След подробно обследване на участъка ще бъде възложен технически проект за възстановяване на старата стена, за ремонт или пък за изграждане на нова подпорна стена“, заяви Валентина Бакърджиева от Пътно управление-Пловдив.

Все още няма яснота кога ще започнат укрепителните дейности.

КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram