Свинщина по време на коронавируса: Излъгаха за ББР и помощта към бизнеса! Кой нареди?

Поне двеста пъти премиерът, Горанов и Караниколов ни казаха, че държавата отпуска 500 млн лева на Българска банка за развитие (ББР), която да подпомогне с тях малки и средни фирми, пострадали тежко от пандемията COVID-19. Това, че го повториха толкова пъти вече е знак, че нещо не е наред. Първият признак за криене на истината е многословието, – твърдят психолози.

Управляващите размахваха сумата като спасителен пояс за давещи се пасажери от трета класа на „Титаник“.

Немалко хора изразиха резерви, че ББР ще разпределя честно и почтено тези 500 милиона. Припомняше се, че шефът на ББР Стоян Мавродиев е считан за приближен на депутата от ДПС Делян Пеевски. Посочваше се, че над 200 млн лева кредити са отпуснати именно на фирми на Пеевски и такива, свързани с него. Не е правено за никой друг. Освен това е несъвместимо с дефиницията, че държавната банка е създадена да подпомага малкия и средния бизнес.

На 26 март ББР е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г.. Това пръв съобщи „Капитал“. След това информацията се потвърди и от други източници. Така твърденията, че държавната помощ ще е за най-нуждаещите се, отиде в кошчето за боклук. Парите отиват в колекторска фирма, свързана с дружество за изкупуване на вземания. Тя се оказа най-подходяща…

„Капитал“ пише още, че същата фирма в края на 2019 г. е пласирала голяма емисия облигации на стойност над 230 млн. лв., като част от сделка за придобиване на пакет от над 530 млн лева лоши кредити от голяма частна търговска банка.

Дали ставащото не е в полза на един голям… дарител, да речем?

Не е нужно да си експерт, за да се сетиш, че – внимавайте – 75 милиона отиват в колекторска фирма. Тя изкупува дългове, в това число към банки. С дарените от държавата пари  закупува дългове на определени хора/човек, които повече няма да връщат нищо. Няма да връщат и на фирмата, защото тя вече е получила пари, които е дала на банките да решат проблема с лоши кредити. Пито-платено.

В такъв момент, такъв позор означава най-малко оставките на Горанов, Караниколов и Мавродиев. Ако сме държава!

А сега познайте, кой може да стои зад подобна схема? Дали не е генералния щаб в х-л „Берлин“? И дали е възможна без одобрение „отгоре“? И какъв процент представляват даренията на дарителя от дареното му от държавата?

Производители на земеделска продукция, туристически агенции, ресторантьори, хотелиери, хора от обслужващата сфера, собственици на магазини, хора на изкуствата, самоосигуряващи се – да духат супата. Да се редят на опашка пред ББР – чакат ги с отворени обятия.

В мътната вода някои ловят риба. Куче влачи рейс…

А вице.-премиерът Томислав Дончев пита ББР, защо е дала въпросните 75 милиона на колекторска фирма. Боже! Ако първият заместник на Борисов не знае за какво става дума – това е пълна лудост! Сигурно и Горанов не е знаел. И Караниколов също… Това вече е перверзно. Всъщност, ако Дончев наистина не е уведомен – да стане и да си тръгне. Това би го разграничило от взелите тайното решение. Но няма да го направи.

Няма по-търпеливо племе от българското! Те ни мислят за идиоти, а ние го доказваме непрекъснато!

Фрог нюз

П.П. Управляващите спокойно могат да изпратят прокурори и полиция да ни арестуват, че пишем какво се случва с милионите уж за пострадали от пандемията малки и средни фирми и това писание провокира недоверие в мерките. Формулировката може да не е точна, но ще я натаманят… Може да ни пратят и експерти от колекторската фирма, да ни обяснят дружески колко не сме прави…

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram