Свиленски: Моделът ГЕРБ-ДПС ще бъде сменен от модела Трифонов-ДПС

„Досега българите нямаха обективната истина за това какво се случва в държавата. Имахме един министър-председател с неговата джипка, обикаляйки по различните магистрали и предавайки неговата гледна точка. Сега на българите започнаха да им се показват и другите неща, които са се случвали в различните министерства.“ Това каза водачът на листата на „БСП за България“ в 24-МИР Георги Свиленски в предаването „Неделята на Нова“.

Той изтъкна факта, че именно от левицата четири години са питали къде са договорите на „Автомагистрали“ и четири години те са били крити от парламента. Свиленски припомни, че тогава строителните фирми са изкарали цялата механизация на „Цариградско шосе“ да стачкуват и са поискали лично неговата оставка и тази на негови колеги от опозицията затова, че са поискали проверка на качеството на магистралите.

„Нека служебното правителство да покаже на българските граждани какво се е случвало с държавата – къде са им отивали парите, защо няма пенсии, защо здравната система беше съборена по време на кризата. Всичките неща, срещу които БСП се борихме в парламента и извън него през последните четири години, сега излизат наяве. Българското общество трябва да е наясно какво се е случвало през последните 10 години и да не допусне следващите 10 Борисов да бъде сменен с друг диктатор, защото има и такава опасност“, каза още Георги Свиленски.

По думите на социалиста, има основателни притеснения, че моделът ГЕРБ с подкрепата на ДПС може да бъде сменен с модела Трифонов с подкрепата на ДПС.

„На г-н Трифонов му беше връчен мандата да състави кабинет – т.е. той имаше шанса да махне Борисов още на 15 април. Защо не го направи? Защото вероятно Слави Трифонов с гласната или негласната подкрепа на ДПС не искат промяна на модела. Когато внесохме предложението за мораториум върху концесии и сделки на правителството, нали си спомняте как извадиха от 100 кладенеца вода как не можело в четвъртък да се гласува, трябвало в понеделник или вторник следващата седмица? За да могат да бъдат раздадени концесиите и да бъдат направени назначенията събота и неделя“, припомни Свиленски.

Той отбеляза също така, че ДПС са били тези, които в миналия парламент са подсказали на председателката от „Има такъв народ“ как да прекъсне заседанието и да саботират разглеждането на второ четене на предложението на БСП за преизчисление на всички пенсии.

„ДПС са тези, които дават своята подкрепа – отзад, отстрани, никога явно, а този път я дадоха на Трифонов. Трябва да имаме едно наум“, коментира Георги Свиленски.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram