Сблъсъци пред парламента между протестиращи и полицаи

Протестът е за оставката на кабинета

Стотици се събраха на национален протест на партия „Възраждане“ пред сградата на парламента с искане за оставката на цялото правителство. Стигна се до сблъсъци с полицаите и булевард „Цар Освободител“ е блокиран. Има арестуван протестиращите, след като опита да влезе в зоната за сигурност, която се охранява от полицията.

Снимка: bTV

Според недоволните кабинетът е некомпетентен, а информацията, която се дава в условията на кризата е разнопосочна и объркваща.

След малко по-малко от час на скандирания и речи, включително думи за репресия към ръководството на политическа партия „Възраждане“, събралите се на жълтите павета хора тръгнаха напред, към основния вход на Народното събрание. Стигна се до кратък сблъсък с полицейския кордон, който отстъпи по-близо до входа на парламента и там вече хората бяха спрени.

Последваха и призиви с мегафон към хората, явно от организаторите на протеста, да се спазва ред, че протестът е срещу депутатите, не бива да се пречи на минаващите по булеварда автомобили, но това не свали особено напрежението.

Лозунги, издигнати от тях, гласят:

„Не на задължителното ваксиниране и тотален контрол. Оставка на ББ и целия кабинет“;

Снимка: bTV

„Карантина, режим, власт, пост, пари, спи робе – тулупе мри. Върви народе с маски срещу корона спрей и каски! Срещу диктаторски режим – докажи, че си непобедим!“.

 Имаше и обръщение специално към полицаите – че се иска промяна, но не чрез създаване на излишно напрежение спрямо хората, които си вършат работата, каквито са полицаите. Към полицаите обаче беше отправено и напомняне – бъдете граждани, преди да сте служители на някое ведомство, защото ще дойде време и служителите от системата на МВР да се борят за своите права на служба. „Основно задължение на свободния човек е да проявява своята позиция. Свободата зависи от нас“, завърши призивът.

В крайна сметка хората се поуспокоиха, но все още бул. „Цар Освободител“ е изцяло блокиран, въпреки че разрешението на протестиращите е само за пространството пред парламента.

Според новите противоепидемиологични мерки, които важат от днес, провеждането на подобни организирани събития на групи над 10 души не са позволени.

Протестът е организиран от партия „Възраждане“.

Снимка: bTV

„Вcички, кoитo cмятaт, чe нaшaтa държaвa ce упрaвлявa oт прecтъпeн, aнтибългaрcки, кoмунягa рeжим, кoйтo унищoжaвa държaвaтa ни и нaрoднocттa, излeзтe зaeднo c нac, кoитo нe ни e cтрaх oт рeжимa. Яcнo и кaтeгoричнo дa зaявим, чe иcкaмe дa живeeм дocтoeн живoт“, призова вчера лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В сряда прокуратурата започна проверка за изразходването на партийните субсидии на формацията.

Държавното обвинение се сезира по случая след разследване на Васил Иванов, излъчено в „Неделята на NOVA“. То показа, че с държавните пари лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов си е купил къща за 200 000 лева и кола за 40 000 лева./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram