САЩ използват България за секретни военни операции

Кореспондент на ФАН (Федеральное агентство новостей) взе интервю от една от най-известните разследващи журналистки на България Диляна Гайтанджиева. По време на командировка в Сирия журналистката откри българско оръжие и боеприпаси, които са се доставяли на антиправителствените сили, в това число и на структурите на Ислямска държава (организация, която е забранена на територията на Руската федеация), през Съединените щати и арабските страни.

Тя публикува 49 документа, потвърждаващи доставката на оръжие за терористите в Сирия, Ирак и Йемен, а също така и за престъпни групировки в Африка от страна на България, Румъния, Сърия и Словакия, които доставки са се осъществявали със самолети на азербайджанската авиокомпания Silk Way и с американски пари, поради което въпросната компания получи дипломатически статут в 12 държави, което означава, че не я проверяват гранични и митнически служби.

През 2018 г. тя успя документално да докаже, че в Грузия и Украйна има секретни лаборатории, където американски специалисти разработват нови бактериологични оръжия и ги изпитват върху местното население.

Бяха представени и документи за американско-британското сътрудничество в областта на създаването на такива оръжия, за опасни експерименти в британската лаборатория Porton Down и че те са били извършени дори върху пътниците на лондонското метро.

На 4 март 2018 г. 66-годишният Сергей Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха изложени на отровно вещество. Българската журналистка Диляна Гайтанджиева проведе разследване и обърна внимание на публикацията на уебсайта на Clinical Services Journal. Това уважавано научно списание се издава от Биохимичното общество на Великобритания, което обединява повече от седем хиляди учени.

Още на 6 март изданието съобщава, че мъж и жена са хоспитализирани в Солсбъри поради излагане на отровно вещество – фентанил.

По -късно обаче думата „фентанил“ на уебсайта е променена на „определено вещество“. Като доказателство Диляна Гайтанджиева цитира екранни снимки и на двете версии на съобщението. Също така местното издание на Devon Online съобщава за отравяне с фентанил.

А Радио Свобода 2 (медия, включена в регистъра на чуждестранни медии, изпълняващи функциите на чуждестранен агент) в същия ден на своя уебсайт публикува статия „Веществото, с което е бил отровен Скрипал, преди това е било използвано от ФСБ“. Така на читателите е „подсказано“ кой уж стои зад опита за убийство.

Въпреки това, фентанил е по -скоро силно лекарство, отколкото химически боен агент: при навременна помощ смъртта не настъпва. Това показа приложението му по време на освобождаването на заложниците на пиесата „Норд-Ост“.

В допълнение, голям брой наркомани умират всяка година от употребата на фентанил и неговите производни във Великобритания. В този случай версията, че Скрипалите са станали жертва на предозиране с наркотици, би получила право на живот. Подобно предположение би било трудно да се опровергае.

На 8 септември 2021 г. Диляна Гайтанджиева публикува документ от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, който показва, че кръвните проби на Скрипал може да са били подправени.

Според Министерството на отбраната няма информация за това кога са били взети пробите, обаче от ведомството официално съобщиха, че кръвните проби са пристигнали в Портън Даун 25 часа след приемането на Скрипалите в болницата.

За протокол, разстоянието между Окръжна болница в Солсбъри и Портън Даун е само 13 км или 18 минути път с кола, което означава, че предаването на доказателства е отнело неоправдано дълго време.

Според настоящия британски премиер, а преди това и външен министър Борис Джонсън, лабораторията в Портън Даун, която приема и анализира кръвните проби, вече е имала Новичок преди предполагаемото отравяне със Скрипал.

Въпреки че правителството на Обединеното кралство публично излъга, че само Русия може да бъде източник на нервния газ, се оказва, че Портън Даун също може да бъде източник на Новичок.

В интервю за ФАН Диляна Гайтанджиева разказа за условията, при които трябва да работи.

– Имало ли е някакъв вид противодейстиве на вашата разследваща работа?

– Най-лошото за мен се случи през ноември миналата година, когато имаше постоянна хакерска атака срещу моя сайт за разследвания armswatch.com. Това е продължаваща DDoS атака, която продължава вече десет месеца.

… Имаше време, когато на моя сайт бяха изпратени 300 милиона заявки за уеб трафик, повечето от които от Съединените щати. За да поддържам сайта си работещ, имам активирана защитна стена, която изисква посетителите да изчакат няколко секунди и да преминат през т. Нар. Captcha Challenge. По-рано това ми се случи след публикуването на нова статия, а хакерската атака стана след седмица.

Сега е винаги така. Повечето IP адреси, от които идват атаките, са в САЩ. Това е тежко престъпление, което се използва като форма на цензура на журналистите.

Хакерската атака срещу моя сайт започна, след като публикувах две големи разследвания – нови разкрития за американската биолаборатория в Джорджия и разследване на 150 американски частни наемници, пристигнали в България от Либия с полети на американската авиокомпания Omni Air, наета от Пентагона.

Никой в България не знае какво правят тези военни наемници тук. Съмнявам се, че и българското правителство знае, защото България отдавна е престанала да бъде суверенна държава, нашата територия се използва за тайни военни операции на Съединените щати.

След това разследване в продължение на десет месеца има постоянна хакерска атака, която не спира за един ден. Повечето IP адреси са от САЩ. Фактите говорят сами за себе си.

Тук Диляна Гайтанджиева от скромност не съобщава, че заради разследвания веднъж е уволнена от вестник „Труд“, а Държавната агенция за национална сигурност на България я призовава на разпити няколко пъти, като настоява да разкрие източниците си на информация за продажбата на българско оръжие на терористи, но тя отказа да го направи.

– Как оценявате свободата на словото в България?

– Според данните за последната година в класификацията на организацията „Репортери без граници“ България е на 111 място по свобода на словото и заема това срамно място в продължение на три години.

В България в момента се публикуват разследвания само срещу политически и икономически врагове и се изпълняват политически поръчки.

Тук няма разследваща журналистика, а само по поръчка. Въпреки това, в България има много талантливи разследващи журналисти, които за съжаление нямат свободата да работят. Много от тях са принудени да се цензурират, други са уволнени, а трети променят професията си.

Към това можем да добавим, че сега в България е публична тайна, че почти всички печатни медии се контролират от местни олигарси. Това се потвърждава от факта, че не можете да прочетете в тях не само статии, но дори и лоша дума срещу вашия господар.

– Моля, разкажете ни за отношението ви към Русия и нейната политика.

– Аз съм българка, а българският народ си спомня своята история и ролята на Русия в нашето освобождение от турското робство през 1878 година. Българската земя е наситена с кръвта на хиляди руски войници, отдали живота си за нашето освобождение.

Каквито и да се правят опити за пренаписване на историята, българският народ знае и помни това. Ние сме братски народ, имаме вековна история. България даде на Русия азбуката и християнството.

Историята е запазила всичко това, въпреки прословутите опити да го пренапише. Това е моето отношение към Русия, както и на повечето българи.

Що се отнася до политиката на Русия, считам, че Русия защитава своите национални интереси, което между другото трябва да се прави от всяка държава, при условие че зачита международното право и не вреди на други държави. Русия е велика сила, поради което е обект на множество атаки от друга велика сила – САЩ.

Съединените щати също твърдят, че защитават своите национални интереси, но нарушават международното право, разгръщат войни, убиват цивилни и унищожават цели държави. Това ли е националният интерес на американския народ? Не мисля така.

Това е личен интерес на американските военни корпорации, които се възползват от войните. Отразявах войната в Сирия почти от самото начало. В Сирия има руско и американско военно присъствие.

Видях какво правят и двете страни в Сирия. Ако Русия не беше дошла на помощ, Сирия щеше да се превърне в опустошена държава, разделена на няколко малки разрушени от войната територии и ислямски халифат.

Що се отнася до присъствието на Съединените щати в Сирия, Тръмп категорично заяви защо американската армия е там: заради петрола.

Той откровено каза грозната истина, че САЩ са в Сирия, за да разграбят петрол на друга държава. Светът вече знае истината за Сирия. Правителството на САЩ не носи демокрация; то носи войни и смърт. Казвам това, защото съм го видяла със собствените си очи, защото съм посветила работата и живота си на разкриването на тези военни престъпления.

Превод: СМ

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram