Само е напрегнато, не изпускаме контрола, уверява Стойчо Кацаров

Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата и предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен. Това каза в студиото на БНТ здравният министър Стойчо Кацаров. Той заяви, че в нито един момент не е имал усещане, че изпуска контрола.

Въпреки това призна, че ситуацията е много сериозна и напрегната в момента.

Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Според здравния министър капацитетът на софийските болници не е изчерпан, при проблемни случаи и неприети в болница става дума за проблем с координацията.

Днес следобед ще се състои съвет към МЗ, включително с директори на болници и РЗИ-та, като се очаква до края на деня или най-късно утре да бъдат уточнени допълнителни мерки, включително и становище по предложенията от петък на главния здравен инспектор Ангел Кунчев.

Правим всичко възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо, убеден е Кацаров.

Постъпването в болница само по себе си не е решение, смята д-р Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал.

Какви да са новите мерки – нека да кажат експертите, заяви Стойчо Кацаров. По думите му обаче на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат. На този етап няма и предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Стойчо Кацаров коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне. Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора – и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките, обясни министърът.

От МЗ са убедени, че ковид зоните са едно от най-добрите неща, които са направени. За първи път НЗОК заплаща такова лечение. Към момента има около 100 такива зони, които са сключили договор с НЗОК и всяка от тях може да изписва лекарства. Ковид зоните обаче не заместват системата на здравеопазването.

Това е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява. Засега единствената възможност да се предпазим от него, е ваксинацията, категоричен е Кацаров.

Около 1400 лв е клиничната пътека, по която се лекуват болните от ковид, тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко, обясни още министърът, като е категоричен, че системата към този момент е осигурена финансово.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram