Румен Радев: Просветителят, историкът и лекарят чертаят пътя на подем

На официална церемония в „Гербовата зала“ на президентството държавният глава Румен Радев награди с държавни отличия изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на дипломацията, медицината, науката и културата.

С орден „Стара планина“ първа степен президентът удостои о.з. старши лейтенант проф. д-р Никола Владов и проф. д-р Георги Тодоров. Ордени „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен получиха Атанасия Стоянова и проф. Пламен Павлов. С орден За „Гражданска заслуга“ първа степен бе удостоен лекарят на годината доц. д-р Александър Оскар.

В словото си президентът Румен Радев заяви, че в изпълнение на конституционните си правомощия за него е истинско удоволствие да връчи високи държавни отличия на петима изявени българи, открили и осъществили житейското си призвание в развитието на медицината и образованието, в името на човека и на цялото ни общество.

Просветителят възпитава в обич към знанието, към нравствената опора, към силата на българския език и духовност. Историкът пренася уроците на миналото, за да осъзнаем и предпазим настоящето. Лекарят дава живот, надежда и дарява бъдеще. Всички те заедно изковават нашите духовни ценности и заедно чертаят пътя към подемна нация, изтъкна президентът.

Във времената на изпитания, през които преминаваме е ясно, че знанието е безценен мотив, но само по себе си не стига, ако липсва най-важното – отправност на обществена и значима кауза, личен пример и доверие. Наш дълг е да ценим и отличаваме авторитетите, които възпитават и дават хоризонт за развитие като нация, каза още Радев.

Той пожела на наградените да отстояват, да умножават постиженията си, да предават знанието и всеотдайността на високите лични и професионални стандарти на следващите поколения, да множат своята огромна последователност и да изграждат мислещи и свободни хора. Вашият пример ни е нужен и винаги ще се ползва с нашата дълбока признателност и възхищение. На добър час, завърши президентът.

От името на наградените историкът проф. Пламен Павлов благодари за отличията и допълни, че е много важно когато държавният механизъм отличава скромни и достойни българи. Нашите усилия винаги са били към запазване на българското здраве, знание, памет и език, обясни проф. Павлов.

По думите му това, което правят лекарите е, че лекуват тялото и душите, като останалите учени също се опитват да помагат. „Нека да лекуваме раните, така че благодарение на вас, светилата на българската медицина, нека да излекуваме раните на нашия достоен, храбър и толкова добър народ“, призова проф. Павлов.

Той увери, че няма деление на българи в чужбина и българи в България. „Най-висшата световна добродетел е любовта към отечеството и любовта към ближния, осъзнато на едно друго равнище“, завърши проф. Пламен Павлов.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram