Румен Радев предупреди войнолюбците

Президентът Румен Радев се надява 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност, но ключът за това е в народните представители.

Нужен е разум и кураж да се състави правителство, каза Радев от трибуната на 48-ото Народното събрание в приветственото си слово към народа и към народните представители.

По думите му въпреки краткия живот на последните парламенти всяко начало е заредено с надежди и пред депутатите се открива възможността да проявят разум и гражданска воля в тези трудни времена.

Новият парламент е изправен пред редица неотложни въпроси, но решаването им следва да бъде от този парламент. Затова парламентарното време е ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако бъдат въвлечени в поредния скандал. Хората очакват решение в борбата с бедността, ниските доходи, инфлацията и борба в ръста на престъпността, отбеляза държавният глава.

Румен Радев се надява бюджетът за 2023 г. да бъде приет до края на годината и бързо да бъде сформирано правителство. Ако това не стане, служебното правителство е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет. Ако се стигне дотам, Радев ще настоява народните представители да подходят отговорно, а не предизборно.

Радев похвали и работата на служебния кабинет на Гълъб Донев. Наред с усилията на служебното правителство, то успя в рамките на 2 месеца да разработи проектозаконите за Плана за възстановяване, като Радев очаква да бъдат приети в спешен порядък.

Той посочи, че ширещата се безнаказаност уронва престижа на държавността. Има нужда от ясни позиции и законодателна дейност за задълбочаване на европейската интеграция и социално-икономическото развитие. България не може да остане в страни в периферията на Европа и ниското развитие, подчерта Радев.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram