Румен Петков определи действията в контекста на пандемията от COVID-19 в България като хаотични във всички направления

ПП АБВ е силно резервирана към действията, които предприе Световната здравна организация и това беше заявено много ясно още в началото на обявяване на пандемията и извънредното положение. Това коментира председателят на ПП АБВ Румен Петков в равносметка за изминалите месеци на криза и заплаха от COVID-19. Той добави, че от СЗО и ООН и държавите-членки трябва да потърсят много сериозно отговорност за технологията, механизмите и аргументите за обявяването на коронавируса.

„Фактите показват, че към днешната дата в света СЗО идентифицира 3.2 млн. заболели, заразени и 230 000 починали. На 7,5 млрд. население (в България) 3.2 млн. са 0,042% заразени, а починалите – 0,031% от населението. Което в сравнение с други заболявания е пренебрежимо малко. В последните 10 години, всяка една от тях, от обикновения грип, а не птичи или свински, годишно в световен мащаб са умирали 500 000 души. В момента имаме 230 000. Нямаме и половината, а сме в разгара на пандемията като времеви порядък“. 

Петков определи действията в контекста на пандемията от COVID-19 в България като хаотични – и по отношение на законодателството и законотворчество, на първоначалните стъпки и действия и на поднормативната уредба. Той посочи, че законодателството, свързано с Извънредното положение, е юридически уязвимо и не беше атакувано в Конституционния съд. А изводът е, че управляващите не познават законовата уредба, защото действието на мерките срещу разпространение на коронавируса е можело да бъдат предприети чрез други два, вече действащи, закона.

„България има нормативна уредба, която позволява да се предприемат всички действия и това е Законът за бедствията и Законът за здравеопазването. Те позволяват всичко, което се правеше, разбира се правно много издържано, да бъдат използвани и да не се отива към извънредните мерки. Най-порочната част от прилагането беше насаждането на страх, който ще трепти в съзнанието на българите за много дълъг период от време, след като това премине. И този страх ще влияе върху социалната среда, работата на културните институти и общата атмосфера в страната“.

Председателят на ПП АБВ посочи също, че и до днес липсва оценка за щетите върху българската икономика в контекста и адекватен план за излизане от кризата. Налице е и обща липса на адекватност и последователност в налагането на противоепидемичните мерки и тяхното прилагане. По негова оценка, интензивността на тестванията на българите за коронавирус е крайно незадоволителна и определи този факт като престъпление на ген. Мутафчийски и Щаба.

Румен Петков коментира също, че темата за пандемията извади от дневния ред редица въпроси от жизнена важност, като примерно водната криза в Перник и злоупотребите по осигуряване на вода там. Той добави, че състоянието на Извънредно положение въведе практики у нас, които противоречат на демократичните практики и европейски ценности. ПП АБВ изготви и писмо в този смисъл, което ще изпрати в следващите дни до европейските и до българските институции.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram