Румен Петков: Днес наличието на „Белене“ е от огромна необходимост и всеки, който се противопоставя на това, извършва престъпление

Ясен и ярък е аргументът за изграждане на ядрената централа в Белене, заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите той изложи точните ценови стойности на тока от различните производствени източници – АЕЦ „Козлодуй“ – 55 лв. MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 2“ – 270,70 лв. MWh; Водноелектрическите централи, чийто собственик е НЕК – 83,5 лв MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 1“ – 334 лв. MWh; ТЕЦ „Марица-Изток 3“ – 266,11 лв. MWh; Топлофикациите, които произвеждат елетроенергия и които участват в пазара – 477,96 лв. MWh; ВЕИ под 500 kW – 337,70 лв. MWh; Петков подчерта, че цената на АЕЦ „Козлодуй“ на мегават е в пъти по-ниска, с изключение на ВЕЦ-овете, собственик на НЕК.

Петков припомни отдавнашната позиция на АБВ за изграждане на АЕЦ „Белене“. Той подчерта, че в настоящите условия с цените на тока, наличието на втора ядрена централа е от огромна необходимост и заяви, че всеки, който се противопоставя на това, извършва престъпление към българските граждани и на българската индустрия. 

„И този, който говори за нови мощности в „Козлодуй“, трябва да е наясно какво престъпление извършва към българския народ и икономика и на какво обрича България“.

 Румен Петков определи като нелепица твърденията, че „Булгаргаз“ продава на външни пазари.

„“Булгаргаз“ няма как да продава в Румъния. И това е проблем. Това означава, че ръководството на „Булгаргаз“ обслужва противонародни интереси и които са против българската икономика. Защото фактът, че „Булгаргаз“ няма лиценз да продава в Румъния, да купува и продава в Гърция, означава или некадърност, или обслужване на чужди интереси. Защото „Булгаргаз“ сега продават на българска виртуална търговска точка. И този министър на енергетиката вместо да се чуди какво има или няма в Чирен, откъде продаваме, от кого купуваме, много лесно може да провери на кого „Булгаргаз“ е продавала на тази българска виртуална търговска точка. И ще се види, че на 11 август „Булгаргаз“ обяви едно решение, с което си развързва ръцете за непрозрачни сделки. Това, че ръководителите на „Булгаргаз“, на „Булгартрансгаз“, на Ай Си Джи Би продължават да заемат местата си, говори само за едно – че и за този министър на енергетиката тези корупционни практики, които удрят интереса на държавата, са възприемчиви“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram