Румен Гечев: Борисов да подаде оставка, защото завлече ГЕРБ на дъното със скандала „Мата Хари“

Проф. Румен Гечев, народен представител в 45 НС, БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”, съобщиха от екипа на предаването. Той коментира следните теми:
Трудностите при съставяне на правителство.
„Какво се случва в държавата, Вие имате огромен политически и научен опит, Вие бяхте и вицепремиер, и председател на много комисии, и преподавател в различни университети, включително извън България, така че кажете ми каква е Вашата диагноза, какво се случи в България след 4-ти април?“, попита Беновска. Румен Гечев отговори, че случващото е тревожно, защото са минали 20 дни от изборите и още не е ясно кой ще поеме отговорността за управлението на държавата, което е странно. Той продължи, че партиите отиват на избори с намерението да управляват и народът решава кой ще управлява и какви коалиции ще се съставят. Социалистът заяви: „Ситуацията е необичайна, като че ли властта се търкаля на улицата и то след избори, което наистина е притеснително!“.
„А ако Ви попитам за властта от гледна точка на БСП, в анонса си си позволих една шега, Борисов каза, че „и без петел ще съмне“, това го каза през нощта след изборите на 4-ти април, но попитах дали пък в БСП ще съмне без ездачката на черна кобила Корнелия Нинова?“, попита Беновска. Румен Гечев отговори: „Ездачи има най-различни, има и хан Аспарух, но в случая не става дума за определени имена, а става дума за това, че моментът е изключително напрегнат и всички политически партии в парламента трябва да направят опит да формират правителство при условие, че намерят общ език и се обединят около определени цели, които да бъдат преследвани в следващите няколко месеца!“. Той продължи, че ставащото в парламента показва, че новите избори са неизбежни. Дори да се формира правителство, подкрепено от няколко партии, то няма да има дълъг живот, защото няма съставена коалиция с ясни цели и приоритети. Така че ново правителство едва ли би просъществувало по-дълго от президентските избори.
Поведението на лидерите на ГЕРБ и БСП.
„Вие в момента сте удовлетворен и щастлив, че отново сте народен представител и то от Вашия регион Плевен, за разлика от миналия мандат, което ме кара да мисля, че затова сте благосклонен към Корнелия Нинова, а не критичен. Наскоро имаше заседание на ИБ и на НС, на което беше поставен въпроса, че Нинова трябва да си подаде оставката, защото така е редно. Вие паднахте нечувано, през 2009 г. имахте по-висок резултат!“, продължи Беновска. Гечев отговори, че е критичен към Нинова, но го прави вътре по време на заседанието на НС. Водещата отбеляза, че не го е чула да критикува Нинова по време на последното заседание на НС на БСП. Събеседникът ѝ уточни, че има предвид заседания на НС от последните 4 години и в протоколите може ясно да се види, че е правил препоръки, изразявал е различно мнение. Той продължи: „Но насочването на стрелите към БСП и към председателя на партията не са приемливи, при положение, че всички останали, с изключение на новите партии, са губещи. Например защо г-н Борисов не подаде веднага оставка по две причини? Първо неговата партия загуби властта, никой в парламента не я иска. Второ, г-н Борисов трябва да подаде оставка, защото завлече партията си на дъното, най-вече с този изумителен скандал с „Мата Хари“, когато цяла Европа видя, че той спи до чекмедже с милион евро и златни кюлчета! И до момента прокуратурата и следствието крият тази срамна ситуация, защото това са или средства от корупция, или както той казва му е направен номер. Но ако беше направен номер, тогава следствието и прокуратурата отдавна трябваше да са арестували така наречената „Мата Хари“!“.
„Сега сте вие на ход, поискайте тази анкетна ревизионна комисия, или както се казва, воглаве с Мая Манолова да разследва истински ли са тези кадри с чекмеджета, кюлчета, действителна ли е вилата в Барселона и ред други слухове и записи, защо не го направите?“, попита Беновска. Гечев отговори, че за такъв конкретен криминален случай не може да се прави комисия. Той продължи: „Той е политически опонент, но все пак сме българи и като премиер на България аз бих се радвал, ако той беше невинен!“. Водещата отвърна: „Не говорете в минало време, като юрист ще Ви поправя – докато няма влязла в сила присъда не можеш да обявиш някой за виновен!“. Гечев отговори: „Дали е виновен решава съдът, но цяла Европа видя, че лежи до шкафче с един милион евро и злато, какво повече да кажем? И експерти казаха, че снимките са оригинални! Той не го отрече, той каза, че снимките са истински и го потвърди в интервю. Защо тогава не си подава оставката, за да облекчи партията си за изборите“.
Обвиненията към БСП, че вече не е лява партия.
„Но оставете го Борисов, той си има партия, създал си я е. Но Корнелия Нинова е председател на „ДимитърБлагоевата“ БСП, партията на надеждите на хората. Аз не съм била никога член на партия, въпреки че Корнелия Нинова ме покани преди две години, това беше, за да млъкна. Но трябва да има лява партия, трябва да има партия в защита на хората. Какво правите вие в момента, вие отдавна не сте леви?“, попита Беновска. Румен Гечев отговори, че това са твърдения на някои хора, но той смята, че БСП е лява партия. Той припомни, че БСП внася законопроекти за прогресивно подоходно облагане, социален пакет за младите работещи майки. БСП предлага и преизчисление на пенсиите. Тези неща са залегнали в програмата на БСП и ако парламентът продължи да работи, те ще бъдат разгледани. „Няма по-убедителен критерий каква е една партия от факта какви проектозакони предлага и какви политики провежда. Има моменти, когато са правени грешки, аз лично не съм участвал, това няма никакво значение, но това, че БСП заедно с партньорите си ДПС и НДСВ въведе плоския данък е груба икономическа и политическа грешка!“, категоричен бе социалистът.
Планът за възстановяване и устойчивост.
„Защо отказвате да влезе в Народното събрание за разглеждане планът за възстановяване и устойчивост? Лично Вие какво ще предложите да влезе в този план, ако се стигне до неговото допълване или преструктуриране?“, попита водещата Беновска. Румен Гечев отговори, че вчера БСП са провели срещи с представители на двата профсъюза, както и с бизнесорганизации. БСП счита, че до 30-ти април остава твърде малко време и при ангажирането на всички специалисти не е възможно този план да бъде променен. Затова БСП ще подкрепи Плана за възстановяване и устойчиво развитие, тъй като има възможност в хода на обсъждането да се правят корекции. Тогава БСП ще се опита в следващите няколко месеца след края на април, заедно с експерти и с гражданското общество да направи корекции там, където е възможно. БСП ще предложи на парламента да задължи българското правителство да внесе този план в Брюксел. Социалистът продължи: „Борисов и Дончев заявиха, че не желаят да се разправят повече с този план, че са сложили плана на масата и едва ли не искат да оставят внасянето на този план на следващото правителство. Но времето изтича и БСП ще подкрепи внасянето на плана такъв, какъвто е в момента в Брюксел!“.
Ще подкрепи ли БСП правителство на ИТН? Ще се опита ли да прокара свои представители, ако се стигне до служебен кабинет?
„Ще подкрепите ли правителство на Слави Трифонов, на ДБ или служебен кабинет на Румен Радев с ваше експертно участие?“, попита водещата Илиана Беновска. Румен Гечев отговори, че служебен кабинет се определя от президента и БСП няма никакво пряко отношение.
„Няма ли БСП да се промъкнете под прага на вратата с експерти?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че никой не може да се промъкне, защото тези министри, които президентът избере, ще бъдат поставени веднага под прожекторите. Той добави: „И въобще не им завиждам, защото предстои много тежка и неблагодарна работа. Но ако има правителство на ИТН, ние вече заявихме, че няма да подкрепяме безрезервно всяко правителство, представено от когото и да било, а искаме да видим каква е неговата програма, какви цели ще преследва и ако тези цели съвпадат с целите на БСП, ние ще му дадем шанс на това правителство. И ако то бъде избрано, но стъпи встрани, то няма да има дълъг живот, защото без БСП няма да може да управлява никой!“.
„Падналата на трето място БСП какво право има да има претенции и не е ли по-редно да се обедините с партиите на статуквото, с ГЕРБ, извинете ме, и ДПС, защото виждате, че тези новите са просто срещу вас?“, попита Беновска. Румен Гечев отговори, че БСП няма да прави коалиции с ГЕРБ, това е било ясно заявено. Няма да прави коалиции и с ДПС, защото има забележки към тях, както и горчив опит. „Имахте голям трус при правителството на Орешарски, когато ДПС ви „резнаха главичката“!“, припомни Беновска. Румен Гечев отговори: „Тогава загубихме половината депутати, а самият г-н Орешарски се разбра, че е човек на ДПС, а не на БСП, но там трябва да питате други хора защо беше представен като премиер на БСП. БСП ще подкрепи политики и няма да подкрепя никакви партии безрезервно. Искаме да видим какви политики ще бъдат предложени и дали съответстват на политиките, за които са ни пратили нашите избиратели!“, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 24-ти април 2021 г.

Източник: Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram