Росица Матева, ЦИК: В България има най-много недействителни хартиени бюлетини


България е страната в Европа, в която вероятно има най-много недействителни бюлетини при хартиено гласуване. С машинното гласуване всичко е по-лесно и обработката на резултатите е много по-ускорена, каза говорителят на ЦИК Росица Матева в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Тя разказа как се е извършило и така нареченото контролно преброяване, чрез контролните разписки.

Налага се нова информационна кампания, тъй като ще се гласува за първи път едновременно за президент и парламент, в един и същи ден. Налага се и промяна в софтуера, каза още Росица Матева, като допълни, че водещото на 14 ноември е гласуването за президент и вицепрезидент.

Обсъжда се в момента как да изглежда електронната бюлетин в машината, защото е важно как точно ще подходи избирателят – през екран, който да насочва към съответния избор или направо към гласуването за президент и вицепрезидент, а оттам да се отива към изборите за парламент, посочи още тя.

Росица Матева каза, че е добре да се запази денят за размисъл. Тя допълни, отново личното си мнение, че предварителното обявяване на резултатите влияе върху избирателите и трябва да се запази./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram