Росен Карадимов: Съвсем естествено е БСП да пита президента прави ли партия


„Поведението, което показа БСП в рамките на третия мандат беше политически солидното, коректното, правилното поведение, ако изобщо партиите на протеста желаеха заедно с БСП да формират правителство. Това е начинът. Публични преговори, доближаване на политики търсене на минимална база на консенсус, политическа воля за формиране на кабинет“, коментира по БНТ доц. Росен Карадимов. 
Според анализатора президентът е постъпил разумно като е връчил третия мандат на БСП. Анализаторът посочи още: „Парадоксално ще е, че партиите на протеста е възможно да върнат ГЕРБ, но е реално“.
Карадимов предупреди „Периодът, в който навлизаме изисква изключителна мъдрост на политиците и ако някой може да въведе такава стабилност това са системните партии. В новия парламент всеки трябва да може да преговаря с всеки, говоря за диалог“. 
Доц. Карадимов коментира и евентуалния нов политически проект: „Въпросителни има около новия политически проект. Това, което виждам на терена е безспорно политически легитимното искане на БСП президентът ясно да заяви дали стои зад такъв проект или не стои. Това е естествено, тъй като президентът е издигнат от БСП, той разчита на подкрепата на БСП. Такъв проект би се реализирал от негови служебни министри, които натрупаха популярност, бидейки служебни министри, а тези два субекта – БСП и новия проект, биха били конкуренти на парламентарните избори. В искането на БСП няма оценъчен елемент, те просто искат да има яснота, защото тази яснота ще определи политическата позиция.“
 Мнението на анализатора е, че е много важно каквото и да се появява и каквото да става, то да бъде в рамките на една нормална парадигма на системност на партиите. „Малко се притеснявам от идеологически обезличени формирования, от формирования, които казват: „Няма ляво, няма дясно, ние сме за промяната, ние сме всеядни“, защото при тази позиция се губи онази векторна система, която показва кой къде е, показва кои са възможните компромиси и на каква цена. Въпросът е бидейки различни да можем да дефинираме определени политики – това дава националната политика и националното съгласие“.
Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram