Рилският манастир е пред фалит, ще се спасява чрез схемата ”60/40”

Рилският манастир е изправен пред фалит и ще търси спасение по антикризисната схема ”60/40”, въпреки че по закон трябва да получава субсидия от държавата, тъй като е част от защитените обекти на ЮНЕСКО. Парите, предназначени за святото място, обаче не са изплатени.

От Дирекцията по вероизповеданията, че след промени в закона от миналата година, парите, предназначени за Българската православна църква вече се разпределят от Светия Синод. Тази година получената сума от Синода е в размер на 26 милиона лева. Въпросната сума обаче стигала само за заплатите на служителите на църквата.

Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир, съобщава NOVA телевизия.

Министерството на финансите уточнило, че субсидията се предоставя на Дирекцията по вероизповеданията и тя е тази, която трябва да прави разпределението на парите.

От около два месеца приходите на манастира са почти нулеви. Липсата на финанси е принудила манастира да кандидатства по мярката 60/40 и съответно е бил одобрен от НОИ.

Заради липсата на държавна субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram