Решено: Парламентът одобри 9% ДДС за виното и бирата

Парламентът прие предложението на бюджетната комисия за 9% ДДС ставка на вино, бира и спортни съоръжения.

„За“ гласуваха 100 народни представители, „против“ – 12 и „въздържали се“ – 5, с което то бе прието.

Припомняме ви, че предложенията на патриотите бяха заложени между първо и второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси, с които се изменя Законът за ДДС.

В досега действащото законодателство изключение от 9-процентната ДДС ставка бяха бирата, виното и спиртните напитки.

Сега това изключение се премахва и ставката ще важи освен за ресторантьорски и кетъринг услуги и за бирата и виното.

Според вносителите от „Обединени патриоти“ мярката има за цел преодоляване на негативните икономически последици от COVID-кризата, както и подпомагане на туристическия бранш, който бе сред най-засегнатите по време на извънредното положение.

„Това е свързано с пакетирането на целия туристически бранш под една единна данъчна ставка. Ефектът от намаляването на данъка вече е налице. Мярката дава своите резултати за храната, за ресторантите. Сега, с виното и бирата, ще завършим този свой жест в помощ на бизнеса. Не става въпрос само за подпомагане на туристическия бизнес, но косвено подпомагаме и производството на тези две напитки, които в над 90% са българско производство“, аргументира предложението лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Твърдо против мярката се обяви Румен Гечев от БСП, който определи намаляването на ДДС за вино и бира като „екзотично предложение“.

„Първо – десетки хиляди български фирми са във фалит. Увеличава се безработицата с десетки хиляди, ние ще намаляваме ДДС-то на вино, бира, фитнес, гимнастика, плуване. Те сега безработните българи отиват на „Златни пясъци“ и на луксозните курорти. Уволнените пред 3-4 месеца гасят мъката с много вина и бира. Това е чудесно“, разкритикува предложението той.

Според него, ако се мисли за по-ниска ДДС ставка за някои стоки, това трябва да бъдат лекарствата и някои храни.

„Никъде в ЕС няма диференцирана ДДС ставка за алкохол“, допълни Гечев и продължи: „Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото“.

Депутатите приеха и текстове, даващи възможност на туроператорите, взели аванси от своите клиенти, но изпаднали в невъзможност да осъществят пътуванията, да предложат заместващ ваучер, а ако клиентите откажат – срокът за възстановяване на сумата да бъде до края на годината.

На практика промените ще могат да влязат в сила от 1 август и ще действат до края на 2021 г като временна мярка, заедно с намаленото ДДС за ресторантите, кетъринга, книгите и детските стоки./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram