Ресторантьорите скочиха срещу кметовете, които затварят заведения

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обвини кметовете, които нареждат затваряне на нощните заведения, че изземват неформално властта от здравното министерство и НОЩ, които вземат обосновани решения за мерките за ограничаване на пандемията.

„Дори и мерките, които се предприемат към момента, да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата. Само преди дни здравният министър д-р Костадин Ангелов заяви, че поне до вторник няма да бъдат затваряни заведения, ограничавана работата им и налагани нови мерки. В същото време в петък чрез заповеди на кметове по места се случи точно това“, оплаква се БХРА.

Асоциацията настоява за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти, или се ограничава тяхната дейност, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат изненадвани в последния момент с решения, заради които търпят финансови загуби.

БХРА искат да има баланс между медицинските предписания и икономическите фактори. „Невъзможността на институциите да съблюдават изискванията, които сами са наложили, не трябва да се плаща от бизнеса“, се казва в позицията им.

Асоциацията иска кабинетът и здравните власти да обявят при колко положителни теста за даден период ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновява работата на тези обекти. „По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други“, обяснява позицията.Свищов търси одеала и печки за COVID-отделениетоОбщинският кризисен щаб в Свищов събира дарения от нови възглавници, одеала, чаршафи и отоплителни уреди – тип духалки, за да разшири и подобри условията в COVID отделението на болницата. Идеята е даСЕГА / 11:28

БХРА предлага мерки, които доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. А те са: Самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари, да работят поне до 24 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките.

Да отпадне и изискването гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят задължително маски или шлемове на територията на обекта, извън заведенията. Според БХРА още при настаняването си гостите преминават проверка на рецепция и маските не повишават безопасността им, а само им създават неудобства.

„Настояваме и за яснота относно предстоящите Коледни и новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50 на сто от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. Затова и предлагаме във възможно най-бърз порядък да бъдат сертифицирани хотелите в зимните ни курорти по предложените от нас правила в допълнение към сега съществуващите, които да бъдат обсъдени, така че да се гарантира както безопасността на гостите, така и безпрепятственото провеждане на зимния сезон. И местата, които отговарят на съответните правила да имат гаранция, че няма да бъдат затваряни“, пише БХРА.

Настоява се и за гаранции, че ако местата за настаняване и заведенията спазват наложените предписания, няма да бъдат затваряни произволно. „В случая става въпрос за огромни финансови ангажименти от страна на бизнеса за организиране на празника, наем на допълнителен персонал и артисти за шоу програми, изготвяне на специални менюта и пакети, договори с туроператори. В същото време голяма част от гостите вече са предплатили тези пакети и евентуални промени в последния момент ще доведат до загуби и за тях“, пише в позицията.

В нея се цитира Ангел Кунчев, че мярката за ограничаване чрез вечерен час на заведенията, с изключение на нощните клубове, е неработеща и ненужна, а хотелите са най-безопасното място.

Припомня се и позиция на Българския лекарски съюз от събота, че заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни.

Асоциацията държи всички бъдещи мерки за ограничаване на пандемията, които засягат туристическата индустрия, да бъдат обсъждани предварително с всички национално – представени туристически организации.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram