„Републиканци за България“ разкриха опит на кмета на Ямбол да даде без търг 660 декара земя на съмнителна фирма

Опит за задкулисни игри на кмета Валентин Ревански разкриха от ръководството на „Републиканци за България“ – Ямбол. Ето какво написаха от партията на своя сайт:

„Опит за задкулисни игри на кмета Валентин Ревански разкриха от ръководството на „Републиканци за България“ – Ямбол. В позиция и във видеоканала Youtube те осветиха нагласена сделка с фотоволтаична фирма, която ще ощети общината.

На 28 януари тази година Общинският съвет в Ямбол е приел направено от кмета Ревански предложение за сключване на договор за проучвателни дейности на територията на общината с фирма „Ренюъбъл Енерджи Инвест“ ООД. То е подкрепено и от общинските съветници на ГЕРБ. Идеята е терени, които са собственост на общината, да се превърнат в голям фотоволтаичен парк. След обстоен анализ експерти на „Републиканци на България” откриват доста подводни камъни в предлаганата сделка. Оказва се, че, че дружеството няма реално никаква дейност, а целта е заблуда на гражданите, че зад „ Ренюъбъл Енерджи Инвест“ стои сериозен датски инвеститор. Крайната цел вероятно е лансираната от кмета фирма да придобие без търг и конкурс 660 декара общински терени.

„Ренюъбъл Енерджи Инвест“ ООД е  представена от кмета като дъщерна компания на група Copenhagen Green Energy A/S, регистрирана в Дания. ООД-то е със седалище Бургас. Твърди се, че дружеството е регистрирано в България, с цел развитие на вятърни и слънчеви паркове. Компанията се представя, че развива дейност в различни райони на страната, а към момента работи с вятърни и слънчеви проекти, с общ капацитет над 600 MW.

От направена справка в Търговския регистър се оказва, че фирма „РЕНЮЪБЪЛ ЕНЕРДЖИ ИНВЕСТ“ООД е с уставен капитал от 100 лева, разпределен в два дяла на двама съдружници, датски граждани от по 50 лева. За да бъде „РЕНЮЪБЪЛ ЕНЕРДЖИ ИНВЕСТ“ООД дъщерна фирма на Copenhagen Green Energy A/S, е необходимо следното условие: „Дъщерно е дружеството, когато холдинг притежава или контролира пряко или непряко най-малко 25 % от капитала като дялове или акции …“ Явно е, че

Copenhagen Green Energy A/S не притежава никакви дялове във въпросната фирма, поради което и тя няма как да бъде дъщерна на въпросната датска група(холдинг), тоест това твърдение на кмета явно е лъжа, контрират от „Републиканци за България”. 

Но неверните обстоятелства не свършват дотук. Оказва се, че дружеството е с първа регистрация от 2017 г. и до сега няма качен ГФО(годишен финансов отчет) в Търговския регистър, което значи, че до този момент не е развивало никаква дейност. Освен това в Търговския регистър изрично е подадена декларация по чл.38 от Закона за счетоводство, от която е видно, че през 2019 г. дружеството също не е развивало търговска дейност. Такава декларация за 2020 г. не е необходимо да се подава, ако фирмата е нямала дейност и през тази година. Тези факти говорят само за едно, че твърдението на кмета: „Компанията развива дейност в различни райони на България и за момента работи с вятърни и слънчеви проекти с общ капацитет над 600 MW“,  е още един надут балон.

Експерти са категорични, че ако се сключи този скандален договор, то въпросната фирма най-вероятно ще  има възможност без търг или конкурс да си изгради един голям фотоволтаичен парк върху земя, собственост на град Ямбол, в размер на 665.00 декара, която градът ще изгуби завинаги.

На последните кметски избори Ревански спечели мандат в двубой срещу претендент на ГЕРБ. Той бе издигнат от „Пряка демокрация”, но подкрепен и от други формации. Настоящият кмет се представя като общественик, предприемач с богат административен опит, създал 100-ици работни места в Ямбол и областта. В града обаче упорито се говори, че зад него стоят интереси на ДПС, а делата му се подкрепят днес от ГЕРБ, с които се конкурираше за кметския пост.“

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram