Ренета Инджова: Схватката между държавни и частни олигарси може да събори властта

„Онези, които би трябвало да се в опозиция, са в отбора на правителството, коронавирусът е идеалният късмет на управляващите да представят действията си като животоспасяващи. Така че схватката между държавни и частни олигарси може да е добро разрешение на казуса“. Това каза пред БНР Ренета Инджова, служебен министър-председател в периода октомври 1994 – януари 1995 година – първата жена премиер на България, в отговор на въпроса дали Васил Божков може с информациите, които огласява, да събори кабинета „Борисов 3“. 

По думите ѝ, докато не се стои на „равнището на правните нарушения“, нещата ще се разрешават по пехливански:

„Въпросът с политическата отговорност в България не стои. Тя се носи от медийната сфера, която прави чадър, от правоохранителната система, която избирателно реализира справедливостта. Води се по изявления на премиера, който се отнася към хората с най-ругателни думи“.

В предаването „12+3“ Инджова коментира, че Националният оперативен щаб трябва да се загрижи за пораженията върху психиката на хората. Тя отново настоя да се махне политическото влияние върху лекарите.

„Имаме да убедим света, че данните, които изнасяме по Covid-19, са автентични. Съветът, който написа доклад от 400 страници, и го засекретиха. Има да се отговори на въпроса какъв предпазен модел е предприела страната. Светът иска да види колко ефективно сме приложили един модел. По този модел докторите нямат съгласие помежду си“, каза още Инджова.

Според нея по отношение на обхвата и по отношение на мерките има разминаване: 

„Най-голямото доказателство за това се оказаха, че най-защитените гнезда, каквито трябва да бъдат болниците, са оказаха пробити. Явлението и мерките не са зацепени достатъчно“. 

Ренета Инджова изтъкна, че е изпуснат шансът да се промени досегашният ни стереотип на мислене в икономиката без изразени преимущества, а „се закачаме за ишлемета и аутсорсване на бизнеси“ – все неща, които сега са радикално несъстоятелни и няма да могат да бъдат продължени.

„От ресторантския и хотелския бизнес тръгнахме да правим пазарна икономика, вероятно и там ще приключим“, заяви Ренета Инджова и уточни, че това е сферата, обслужваща прането на пари и разпределението в бизнесите. 

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram