Реакциите на политическите сили след изборите, очаква се изявление на Слави Трифонов

Бъдещите намерения на партия „Има такъв народ“ се очаква да бъдат представени днес в 11 часа от лидера ѝ Слави Трифонов. Във Фейсбук той определи 11 юли като „един хубав ден за българската демокрация, защото това бяха най-честните избори досега“.

От „Има такъв народ“ заявиха, че вина за ниската избирателна активност носят партиите на статуквото, които опитали да изплашат избирателите, че машинният вот няма да отчете гласа им.

Заместник-председателят на партията Тошко Йорданов коментира: „Избирателната активност е такава, каквато е. В крайна сметка това са свободни избори, за всички е еднаква. Надявам се тази тенденция от паралелното преброяване да продължи, за да попитаме един човек, на когото след няколко месеца ще му вземем охраната чрез промяна в закона – я излез и кажи, че биеш всички на избори“.

Изборните резултати са осуетили опитите за „изчегъртването“ на ГЕРБ, обявиха от партията в коментар след обявяване на предварителните резултати от вота.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви: „Какъвто и да е резултатът – по-малко първи, съвсем първи – той за нас е постижение. Защото този резултат го имаме след поне двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата ние да се представим по-зле на изборите. И да бъдеш опозиция е честен и достоен начин да си отстояваш принципите“.

По-рано лидерът на партията Бойко Борисов каза, че тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера и намерения най-вече.

Според председателя на БСП Корнелия Нинова правителство трябва да бъде излъчено на всяка цена, въпреки че конфигурацията на парламента се повтаря по същия начин от изборите на 4 април. Нинова отечете още, че вчерашния вот е преминал без истински политически дебат:

„ГЕРБ воюваха със служебния кабинет, „Има такъв народ мълчаха“, нямаше дебат по програми, по идеи, за да могат хората спокойно, свободно да оценят програмите на партиите и да преценят“.

На въпрос дали БСП ще води разговори за съставяне на кабинет с „Има такъв народ“, Корнелия Нинова заяви, че този път няма да е безусловно. „Ако желаят подкрепа, очаквам да ни поканят на разговори и да седнем и да говорим по политики“, каза лидерът на социалистите.

Според Антоанета Цонева от „Демократична България“ трите партии на промяната – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ трябва да съумеят да съставят правителство. „Хората, бизнесите очакват България да има управление, което има дневен ред, който е свързан с възстановяване на България от икономическата криза, проблемът с доходите на хората – всичко това трябва да го реши една изпълнителна власт, зад която стои необходимото мнозинство. Ние ще направим всичко по силите си такъв кабинет да бъде формиран“, каза Цонева.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че този парламент, бидейки излъчен с ниско участие, трябва да намери начин да се легитимира с нещо допълнително.

Запазване на подкрепата и след тези избори, отчитат от ДПС. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ заяви условията на партията за евентуална бъдеща подкрепа:

„Възстановяване на нормалността в политиката и възстановяване на демокрацията. Държавните органи и институции да функционират съгласно Конституцията и законите на страната в услуга на българските граждани и в помощ на бизнеса и бизнессредата“.

Надежда за съставяне на стабилен кабинет изразиха от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. Мая Манолова и Николай Хаджигенов коментираха:

„Ясно е, че ГЕРБ няма да направи правителство и тази отговорност трябва да бъде поета от партиите на протеста, като, разбира се на ход е първата политическа сила“, каза Манолова, а Хаджигенов допълни: „Трябва да направим умните неща, правилните неща, а не да се мерим кой е по-висок от другия“.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram