Рашков: 32% от опитващите се да влязат в страната мигранти са от Турция

Турските граждани, които опитват да премината нашата граница, са 32%. От Афганистан са 17%, от Ирак – 10 на сто и по-малък процент са сирийските граждани.

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг в Министерски съвет. По думите му данните са към 5 септември, като последните дни има „успокояване на броя“ на мигрантите, които опитват да влязат в страната.

Според Рашков няма да се наложи да бъдат разположени военни по границата. Преди време министърът на отбраната Георги Панайотов заяви, че може да бъдат разположени 1050 души, но ще са необходими около 4,2 млн. лева на месец за това. 

Премиерът Стефан Янев говори пред медиите след заседание на Съвета по сигурността. Янев обясни, че се подготвя предложение за решение на Министерски съвет, с което отговорността за поддръжка на границата да отиде изцяло към МВР и по-конкретно – към Дирекция „Гранична полиция“. „Обмисля се освен за охраната, дирекция „Гранична полиция“ да се грижи за поддръжка на съоръжението, за инфраструктурата и за камерите“, посочи той. 

„Беше отчетено свършеното от МВР предвид натиска, констатиран през август и в началото на септември, включително координацията с Министерство на отбраната от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост. Координацията я има, съответните структури съдействат“, министър-председателят Янев. 

Относно функционирането и изпълнението на системата за национална сигурност и работата на прессекретариата към МС, той обясни, че този секретариат не е бил създаден през годините:

Още следващата седмица сме готови да внесем предложение в МС за създаване на секретариат, като той ще е към МС. Определени са числеността и задълженията му, уточни Янев.

Има теми, които са в дневния ред на обществото, за които трябва да се мисли предварително. Например осъвременяване на цялостната политика на България по отношение на Северна Македония – нашето политическо поведение и търсене на бъдещи решения за народите на двете страни. Без да излизаме от рамката на приетата от НС позиция, бихме искали да се предприемат действия във външната политика, които да са в националния интерес на България, допълни премиерът.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram