Разпети петък е! Денят на кръстната смърт на Спасителя!

Разпети петък е най-тъжният ден за всички християни.

Божият син Иисус Христос изтърпява мъка и поругание, разпнат е на кръста и умира мъченически, за да Възкръсне, изкупвайки греховете на човечеството.

Спасителя е принуден да извърви пътя до Голгота, където по залез слънце, изпитал болка и предателство, Той умира. Земята се разтриса, а в небето се чува гръм, придружен със слънчево затъмнение. Тленното тяло на Христос е поставено в саркофаг в пещера, а на входа е сложен огромен камък и жива стража.

На този ден от Страстната седмица постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие. В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.

На Велики петък не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, а се извършват т.н. „Царски Часове“. Първият е времето от 6 до 9 сутринта, посветено на човешкия труд, следва отрязъкът от 9 до 12 по обед, който напомня за слизането на Светия Дух над Апостолите, времето до 15.00 ч. е възпоминание за разпятието на Божия син, а последният, девети час, е посветен на припомняне на кръстната Му смърт.

Преди началото на службата, на специално място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Свещеникът и други църковни служители обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и слагат на нея Плащеницата. Той, а след него и богомолците, целуват св. кръст, св. евангелие и самата дреха. Всеки от тях минава под масата за здраве и дълголетие.

Прието е миряните да оставят цветя, клонки и боядисани червени яйца в храма. Това е препрадка към дарът на Мария-Магдалена към римския император в момента, в който тя се опитва да му обясни троичността на Бога.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред Плащеницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащеницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара.

Българският народ казва: „На този ден и птичката гнездо не вие“, подчертавайки изключителната тъга, носеща Разпети петък.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram