Радев: Уж 10 г. вървяхме към европейско развитие, а се оказахме редом с Уганда

Прецедент за ЕС са тези санкции по закона “Магнитски”. 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан, Саудитска Арабия. Няма ясна нормативна база, по която да се действ по отношение на страна-членка на ЕС и НАТО, която е санкционирана. Но категорично трябва да е ясно – служебният кабинет е длъжен да предприеме мерки, с които да минимизира риска за държавните институции и българските граждани във финансово отношение.

Това заяви пред журналисти в Пловдив държавния глава Румен Радев по повод безпрецедентните санкции по закона „Магнитски“, за които стана ясно в средата на миналата седмица. Санкционирани от САЩ са три лица – Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и 64 фирми, свързани по един или друг начин с тях.

Радев посочи, че би било противоконституционно, ако страната ни не предприеме дейстивя, за да защити националния си финансов интерес. Президентът обаче посочи, че е важно да се подхожда внимателно, когато става дума за граждански права.

Президентът бе категоричен – изборите на 11 юли трябва непременно да произведат правителство. С тези думи на практика се разбива твърдението от страна на ГЕРБ и Борисов, че целта на държавния глава е на практика да има служебен кабинет дълго време и именно той да организира президентските избори наесен.

Румен Радев призова формациите да бъдат внимателни, да не се нападат взаимно и да се обединят около ценности и приоритети.


“България трябва да има правителство след тези избори – категорично. Нека винаги, когато партиите взимат отношение една спрямо друга, да мислят през тази призма – как като влязат в парламента, ще правят правителство заедно. Пожелавам им успех и една открита и разумна кампания“, коментира президентът от Пловдив.

“Въпреки тежкото наследство и заварените договорки Централната избирателна комисия и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот“, каза още Радев по повод сагата с машинното гласуване и разностранните мнения, които се изказаха по въпроса.


“Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство. Вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, така че това доверие да се възвърне“, коментира още държавния глава.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram