Радев с нова критика към премиера: Имаме разминавания, не целя да свалям правителството

Правителството трябва да работи по стратегическите за страната въпроси и да чува какво му казват гражданите. Това заяви президентът Румен Радев пред българската общност в Берлин. Президентът обясни, че целта на критиките му не е да свали правителството.

Началото на визитата на държавния глава в Берлин започна със среща с българската общност. На нея сънародниците ни  попитаха президента за отношенията му с правителството и доверието му към кабинета, предаде Нова телевизия.

“С моето говорене не държа да сваля правителството. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси”, заяви Радев.

Той призна, че имат разминавания с кабинета по определени теми.

Аз съм се обявил категорично с много ясна позиция за нашите братя в РС Македония. Имаме известни разминавания, но аз ще продължа да следвам тази позиция. От това ще зависят и отношенията ми с правителството”, категоричен бе Радев.

Винаги съм се придържал към своите конституционни права, не съм бил опозиция на никоя власт, а коректив”, допълни той. 

По повод предстоящите протести, президентът напомни на властта, че кризите се решават с диалог.

Той отправи нови критики за начина, по който правителството води разговор с протестиращите: „Важно е да има диалог, когато бизнесът иска срещи, да се разбира, да се чува, да се усеща какво искат българите.“

Радев предупреди, че една от основните задачи на кабинета е да реши как ще се охранява въздушното ни пространство до 2025 г., когато се очакват първите F-16.

„Дали на лизинг, или с други партньори. Това правителството трябва да го реши по-бързо. България не може да се моли на други да охраняват въздушното й пространство. Това е национално унижение“, заяви президентът.

Радев обясни, че е очаквал много по-активна работа от страна на бившия служебен премиер и вече бивш министър в кабинета на Кирил Петков.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram