Радев свиква КСНС днес заради Северна Македония

Президентът Румен Радев свиква днес от 14 часа заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Форумът, на който ще присъстват правителственото ръководство и водачите на парламентарните политически сили е с обявена тема „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

Очаква се на заседанието да стане ясно дали действително име единство сред основните държавни институции и политиците по отношение на българската позиция спрямо югозападната ни съседка. В края на миналата година държавният глава обяви, че трябва да има становище на КСНС, като най-висш политически орган, за възможностите да се ускори евроинтеграцията на Северна Македония, като в същото време се защитят и българските национални интереси.

Наскоро премиерът Кирил Петков заяви, че неговото правителство и партньори „потвърдихме съществуващите критерии за отношенията ни със Северна Македония, и ги надградихме: да има бърза, явна и ефективна работа на групи в отделните казуси“.

А водачът на ИТН Слави Трифонов – един от съюзниците на Петков, пък настоя, ако се налага да подкрепим Скопие, тогава в замяната за страната ни да отпаднат визите за САЩ и да бъдем допуснати в Шенгенската зона.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram