Радев: Преди 135 години българите взеха в свои ръце съдбата на родината си

Президентът Румен Радев участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в родопските села Брестовица и Първенец. В село Брестовица държавният глава откри барелеф на Васил Левски.

„В нашия исторически път има събития, които единствено добавят смисъл с годините към отстояването на нашата национална идентичност, към съкровения стремеж на българския народ за свобода, справедливост, равенство пред закона“, заяви президентът в Брестовица.

„Именно духовния заряд на тези исторически паметни дари ни заставят да осъзнаем нашия днешен дълг към род и родина. 135 г. ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, на политически пазарлък. Това беше народно дело, победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци.

Зад тяхната дързост да предизвикат Великите сили да изправят горда България, застана като стена целият български народ. Дори в онези славни дни политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, добави Радев./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram