Радев поема властта в държавата, във вторник България се разделя с управлението на Борисов

Започва седмицата, в което президентът Румен Радев поема властта в държавата.

Във вторник държавният глава ще издаде укази, с които ще разпусне 45-ото Народно събрание, ще насрочи датата на извънредните парламентарни избори и ще назначи служебно правителство, второ за неговия мандат.

Вчера Радев обясни, че за да има избори на 11-и юли, трябва да се изчака до 11 май за издаване на указ за назначаването на служебно правителство.

На 11 май третото правителство на Борисов ще предаде управлението на изпълнителната власт на кабинета, съставен от държавния глава. Това, от което Борисов и ГЕРБ най-много се страхуваха ще се случи, въпреки всичките им опити от миналото лято досега да го предотвратят – служебен кабинет, назначен от Радев.

„Ще направя всичко възможно, така че по възможно най-бързия начин да имаме служебно правителство в сроковете според Конституцията”, увери вчера държавният глава.

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи и е въпрос на баланс за намиране на най-добрия екип, който да се съчетае по оптимален начин, за да изпълни тази трудна задача, каза президентът в отговор на въпрос за готовността му за състава на бъдещия служебен кабинет и допълни, че служебният премиер се очаква да е „българин, мъж“.

Правителството на Радев идва в момент, когато доверието в ГЕРБ е на най-ниско ниво, а върху премиера в оставка Бойко Борисов се стовариха тежки обвинения в корупция, злоупотреба с власт, рекет върху бизнесмени, прозвучали пред комисията „Манолова“.

Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко. По-скъпо от избори, по-скъпо от харчовете за Народно събрание. Тя е в огромни размери и с нея трябва да се борим”, заяви президентът Румен Радев.

Очаква се от кабинета на Радев да продължи линията на разнищване на корупционните практики във властта на ГЕРБ.

Бойко Рашков и Николай Цонев по всяка вероятност ще бъдат силовите министри в служебния кабинет на президента Румен Радев.

За Бойко Рашков, който сега съветва Радев по правните въпроси, се говореше, че може и да е премиер, но явно държавният глава ще възложи премиерските функции на дясната си ръка ген. Стефан Янев, както вече Епицентър.бг писа.

Така върху Бойко Рашков като вътрешен министър ще легнат отговорностите за ревизията на кабинета „Борисов 3”. Със сигурност Рашков най-добре знае как да отвори всички чекмеджета на досегашната власт, за да провери документите в тях. 

Рашков бе депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Като народен представител в 39-о Народно събрание Рашков е член на правната комисия и заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода януари 2008 г. до месец май 2009 г. той бе заместник-министър на правосъдието. Миналата година президентът Радев го назначи за член на правния си съвет.

С номинация за служебен силов вицепремиер и министър на отбраната е бившият военен министър Николай Цонев. Той ще наблюдава службите.

Цонев е бивш министър на отбраната през периода 2008-2009.

На 1 април 2010 година Цонев бе зрелищно арестуван и обвинен в предлагане на подкуп на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев го нарече Цонев „абсолютен престъпник“. На 28 октомври 2012 година е оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Цонев осъди България в Страсбург. По време на делото държавата призна, че е нарушила правата му. Цонев е съден и оправдан по общо четири дела и през август 2015 г. той осъди прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.

За икономически министър вече се завъртя и името на Асен Василев, който бе служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Василев участва в екипа, изготвил предложенията на президента Румен Радев за проекти, които да бъдат финансирани от Плана за възстановяване на България. Василев е роден в Хасково. Завършил е Харвардският университет, специализира бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност.

От 1999 до 2004 г. работи като консултант в „Monitor Group“ в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застраховането и в редица големи производители на потребителски стоки.

В кабинета на Радев няма да има министри от БСП. Президентът си беше харесал Деница Златева, Весела Лечева и Желю Бойчев. Кандидатурите им обаче трябва да минат през обсъждане и решение на Националия съвет на БСП, както е последното решение на пленума на социалистите.

Това усложнява процедурата, затова президентът е решил да се откаже от БСП-министри, а да покани експерти на левицата за зам.министри.

„Съставянето на един служебен кабинет изисква в него да бъдат привлечени уважавани експерти, които, независимо от политическите си пристрастия, да бъдат обединени от важната цел за провеждане на честни избори и управление на страната в трудни времена. В тази връзка ви обявявам, че имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, част от които изпълниха успешно мисията си в предишното назначено служебно правителство„, обърна се държавният глава към Корнелия Нинова, когато тя върна третия проучвателен мандат.

 „Ще трябва да се спазят партийните процедури“, беше категоричният отговор на Нинова.

Така Златева, Лечева и Бойчев ще се разминат с министрески кресла.

Затова пък съветничката на Радев по правните въпроси Иванка Иванова може да се озове в креслото на правосъдния министър.

Предлолага се, че Борисов ще продължи болничните си и предаването на властта в Министерския кабинет ще стане от Томислав Дончев, който в момента е и.д. премиер.

За нас не е кошмар служебното правителство. Няма от какво да се притесняваме“, заяви вчера Томислав  Дончев, който в момента изпълнява длъжността премиер заради излизането на министър-председателя Бойко Борисов в болничен. 

Дончев уточни, че актовете на премиера и на министрите са валидни, дори когато те са в отпуска или в болнични, като така отговори на въпрос защо Борисов е водил заседания на правителството, а не се е явявал пред парламента с извинението, че е в болнични. По думите му не е добре, че премиерът не се е явявал пред Народното събрание, но не е добре и питането към министър-председателя да се превръща в политическа злоупотреба.

Според Дончев има логика да се очаква, че назначеният от президента служебен кабинет да се държи реваншистки заради всичко, което е казвал в годините Румен Радев за управлението на ГЕРБ.

 Очаквайте подробности

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram