Радев: Очаквам МВнР да извика турския посланик за изясняване на трагичния инцидент на границата

Това е безпрецедентен случай, доколкото до момента е известно – от територия на друга държава да се стреля по наш полицай. Очаквам външно министерство да извика турския посланик и да изискаме съвместно разследване. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Египет по повод трагичния инцидент от тази нощ, когато граничен полицай загина, след като бе прострелян край Елхово, предаде БТА.

Държавният глава настоя да се изяснят причините за трагедията, да е ясен виновникът и да се вземат спешните мерки. Настоявам отдавна да се приеме България в шенгенското пространство, напомни Радев. Ние в момента сме външна граница на Европейския съюз, поемаме сериозен миграционен натиск и трябва да усетим солидарност с нашите европейски партньори, добави Румен Радев.

Президентът заяви също, че още утре ще покани политическа партия „Възраждане“ на консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Румен Радев е в Египет, заедно с ръководена от него делегация, за участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. Повече от 100 лидери от цял свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.

Очаквайте подробности

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram