Радев: На ”Росенец” са били служители от НСО, Пеевски и Доган не трябва да се охраняват

Днес имах разговор с началника на НСО – ген. Красимир Станчев. Участвалите във вчерашното събитие са служители на НСО. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти.

Не веднъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперищата европейска държава, когато се преборим с беззаконието и укрепим върховенството на правото. За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват.

Примерите са много, но когато публично се нарушават основни конституционни права това ерозира и без това разклатеното доверие.

Настоях още утре да се свика тричленната комисия и отново да се разгледа необходимостта от охрана на НСО на въпросните лица, посочи той.

Относно правомерността на техните действия е в ход е служебна проверка. Отдавна заявих, че г-н Пеевски и г-н Доган не трябва да се охраняват от НСО, това обаче зависи от изпълнителната власт в лицето на г-н Борисов. Кого допълнително ще охранява НСО зависи не от президента, а по закона от тричленна комисия – председателя на ДАНС, главния секретар на МВР и началника на НСО. Именно подопечните на премиера ДАНС и МВР определят дали към някое лице има заплаха, а НСО осъществява охрана.

Миналия декември по мое настояване началникът на НСО събра отново тази комисия за са се прецени необходимостта от охрана на тези лица. Представителите на изпълнителната власт препотвърдиха необходимостта те да бъдат охранявани.

Днес настоях ген. Станчев отново да свика още утре тази комисия и отново да бъде преценена заплахата за тези лица и отново да бъде преценена необходимостта от охрана от НСО.

Очаквам комисията за контрол в Народното събрание да изпълнява функциите си за контрол и охрана. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка и  при констатирано отклонение от законите да се предприемат мерки.

Приетият през 2015 г. реално отне правомощията на президента за контролът, който е в ръцете на изпълнителната власт и НС. Ако някои не могат, или не  искат да упражняват контрол, нека ми възстановят правомощията .

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram