Радев: Надявам се, че КС ще защити Конституцията (Видео)

„Надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата Конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите”, посочи държавният глава Румен Радев.

Преди няколко дни той сезира органа с искане да бъде обявено за противоконституционно „Решение за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на Конституцията на Република България“, прието от Народното събрание.

Радев коментира и военната авиация на страната, като изтъкна, че се нуждаем от най-малко 16 нови изтребителя.

„На авиацията трябва да се гледа като средство за отстояване и гарантиране на националния интерес. Когато на военната авиация се гледа като на средство за политически интереси и се погазва военната експертиза винаги излиза скъпо. Винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот”, категоричен беше Радев. 

Президентът присъства на честванията по случай 108 години от първия боен полет на военната авиация.

Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език. Това заяви президентът.

Това е отговорност преди всичко на страната – кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства, подчерта Радев.

Очаквайте подробности. 

Изочник: Епицентър

https://www.facebook.com/watch/live/?v=1155976244784699&ref=watch_permalink&t=0

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram