Радев започва консултации с партиите за състава на ЦИК. Камелия Нейкова ли ще е председател?

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Покани за това бяха изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание.


Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Промените в Изборния кодекс, които президентът пусна светкавично за обнародване, предвиждат съставът на комисията да бъде намален от сегашните 20 членове на 15.

Ще си ги разпределят ГЕРБ, “Има такъв народ”, БСП, ДПС, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”.

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС,

по трима „Има такъв народ“ и БСП,

по двама ДПС и коалицията „Демократична България“

и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в парламента „Изправи се! Мутри вън!“.

Вчера Изпълнителното бюро на БСП реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева – и тримата от досегашната комисия.Войнов бе шеф на червена ЦИК за прекия избор на Корнелия Нинова за лидер на БСП. Преди вота на 4 април бе обвинен от ГЕРБ, че той прокарал усложняването на изборните протоколи.

От “Демократична България” пък избирали между 5-6 имена. До късно снощи не бяха ясни двамата одобрени.

Вчера на редовен съвет се събраха и ДПС. Очаква се да издигнат двамата досегашни членове от тяхната квота – секретарят на ЦИК Севинч Чолакова и Ерхан Чаушев.

От „Изправи се! Мутри вън!“ съобщиха, че предлагат за член на ЦИК Росица Матева, която сега председателства Обществения съвет към комисията. „Човек с опит, почтен, с експертиза, адвокат с добро име, с близо 30-годишна практика“, мотивира избора Манолова. И изрази недоумение защо другите партии крият кандидатите си до последно.

След последните поправки на Изборния закон президентът, освен че ще назначи състава на ЦИК, ще проведе и консултациите за сформирането й, които преди се провеждаха в парламента. Румен Радев обаче напомни на критиците си преди дни, че това не означава по-големи негови правомощия: „Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също номинират председателя и заместниците, и секретаря на Централната избирателна комисия. Разликата в обществените консултации.“

Пред презиента партиите и коалициите ще представят номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като трябва помежду си да постигнат съгласие за ръководството.

Кой ще е председател и секретар, ако такова съгласие няма, ще се определи чрез жребий. Борисов обаче вчера обяви, че председателят на ЦИК трябва да е ГЕРБ като първа политическа сила.

Вчера изтече информация за договрока между Слави Трифонова и хората на ДБ за шеф на ЦИК да бъде предложена Камелия Нейкова.


Залагам 5 лева, че следващият председател на ЦИК ще бъде Камелия Нейкова, зам.-министър на отбраната при Николай Цонев и член на ЦИК от БСП. Тя ще бъде предложена от “Има такъв народ” и ще бъде подкрепена от новата коалиция. Ако съм познал, то цялата процедура по “обсъждане и представяне” при президента Румен Радев ще е един огромен фарс”, написа във фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Камелия Нейкова беше говорител на предишния състав на ЦИК заедно с настоящия шеф на комисията Александър Андреев – тогава и той от квотата на БСП, а по-късно избран за председател по предложение на ГЕРБ след подадената оставка от Стефка Стоева през август 2020 г. В настоящия състав на комисията Нейкова не е член.
51-годишната юристка бе зам.-министър на отбраната в периода 2008-2009 г. при Николай Цонев. После стана зам.-председател на основаната от него партия “Нова алтернатива”

Разпределението в намалената от 20 на 15 членове ЦИК става по нови правила, утвърдени в понеделник с указ на президента. Той поема и консултациите с партиите, на които те ще предложат ръководство и членове. Квотите са разпределени по метода на най-големия остатък – т.нар. система Хеър-Ниймаер. 4-ма ще са на ГЕРБ, 3 за ИТН и БСП, по 2 за ДПС и “Демократична България”, и един за “Изправи се! Мутри вън!”. Ако партиите обаче не се споразумеят кой да оглави комисията, шеф ще се избере чрез жребий.

Ако не се договорят, но те ще се договорят, вземат една сфера и започват джуркането и на който му се падне да е председател, става. Дотам я докараха. Страхотно изборно законодателство – с топчета да определяме шеф на ЦИК”, възмути се Борисов вчера.

Той обясни, че членовете на ГЕРБ ще се изберат от партията, но не посочи имената. Очаква се местата си да запазят досегашни представители на ГЕРБ начело с председателя Андреев.

Нито една формация не може да има мнозинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.

Новата ЦИК ще трябва да осигури машини за всички секции с 300 и повече избиратели, където ще се гласува само машинно, да организира заснемане на преброяването на гласовете и попълването на протоколите, да се заеме с изборните секции извън ЕС, където отпадна ограничението да не са повече от 35.

А през двумесечния срок на действие на служебния кабинет трябва да бъде обучена и администрацията.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram