Радев даде старт на интерконектора с Гърция

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт. Интерконекторът позволява да получаваме пълния обем от по-евтин азерски газ, който България беше договорила преди време. Така цената на синьото гориво за октомври може да поевтинее с близо една трета.

Въведането в експлоатация стана с официална церемония днес от 11:00 часа в НДК. Домакин на събитието бе президентът Румен Радев.

Радев посрещна лично посреща ръководителите на делегациите.

Първи в НДК пристигна румънският премиер Николае Чука, след него дойде гръцкият министър-председател – Кириакос Мицотакис, после президентите на РСМ и Сърбия – Стево Пендаровски и Александър Вучич и на Азербайджан Илхам Алиев.

Последна пристигна председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В София за церемонията е еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, както и изпълнителните директори на проектната компания „Ай Си Джи Би“ АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Прави впечатление отсъствието на Ердоган, президентът на Турция, през чиято територия минава газопровода от Азербайджан.

Водещ на събитието бе Илия Лангорски.

Мицотакис предчерта пред  Радев важната роля на Бойко Борисов и Кирил Петков за газопровода

Урсула фон дер Лайен заяви, че започва нова ера за България на свобода от руската зависимост

Илхам Алиев обеща да  удвои доставките на газ за Европа и анонсира възможност Азербайджан да продава и ток от вятърни централи

По интерконектора България ще получава пълните количества азерски газ. Газопроводът започна да работи от 7 часа тази сутрин.

Първи на церемонията говори служебният премиер Гълъб Донев, който подчерта, че се е наложило администрациите да работят спешно, за да бъде пуснат газопроводът. 

Тя бе закрита пък от Румен Радев, който поиска бързо приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Както и продължаване на строителството на нови магистрали, мостове през Дунав и нови нефто и газопроводи.

„Това събитие е специално и денят е много важен. Проектът за газов интерконектор стои на масата още от 2009 г., когато България бе тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати транспорта на газ през Украйна, започна речта си председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя благодари на всички български и гръцки правителства за свършената работа.

Най-важният гост на събитието Илхам Алиев, наречен дори „суперзвезда“, заяви: „От години азерският газ е на пазара в Европа, вече е и в България. Южният газов коридор промени картата на Европа. Той пренася газ до потребителите по нов път и от нов източник. Има и няколко други газови полета в Азербайджан, които ще допринесат да увеличи обема на доставките“

И допълни: „Много скоро ние ще бъде и надежден доставчик на електрическо от вятърни станции за Европа. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество“

До 2027 г. смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Вече започнахме консултации за разширяване на ТАНАП и ТАП, за да осигурим допълнителни доставки. Искам да поздравя народа на България, народа на Гърция с това историческо събитие – завършването на интеконектора“,  каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Премиерът на Гърция благодари на Борисов и Петков.

„Преди два месеца в Комотини заедно с тогавашния премиер Кирил Петков отпразнувахме привършването на строителството на този енергиен мост между България и Гърция. Този интерконектор драматично променя енергийната карта на региона. Началото на търговските операции е важен момент за цяла Европа. Той ще подсили сигурността на доставките на енергия на Балканите и в цяла Европа. Това е координация на сътрудничеството и усилията на нашите правителства. Работих интензивмно с Бойко Борисов, Кирил Петков и техните правителства и всичкси осъзнаваме важността на тези усилия“, заяви в словото си премиерът на Гърция Кириякос Мицотакис.

Вучич и Чука също изтъкнаха заслугите на Борисов

„Европа трябва да се освободи от своята зависимост от руски горива, заяви министър-председателят на Румъния Николае Чука. Той поиска бързо завършване на вертикалния газов коридор.

Чука отправи специални благодарности за завършването на газопровода към Бойко Борисов, Кирил Петков и гръцкия министър-председател Кириякос Мицотакис.

„Искам да поздравя нашите български и гръцки приятели. Никой от нас в началото не вярваше колко ще е важен този проект, а го мислехме за някакъв лукс. В момента виждаме как Румен Радев, Бойко Борисов, Кирил Петков, Кириякос Мицотакис го виждаха по по-различен начин и сега ще се възползват от предимствата на този проект. Той ще е важен и за Сърбия и се надявам, че през 2023 г. по това време ще отпразнуваме такава церемония и в нашата страна със завършването на връзката България-Сърбия. Ще имаме трудна есен, трудна зима. Когато пристигнах се усещах като черната овца в тази компания, но благодаря на госпожа фон дер Лайен, която помогна много за интеконекторите между Сърбия и България и връзката със Северна Македония. Без подкрепата на Европа нямаше да постигнем тази цел. Без президента Алиев пък нямаше как да разчитаме на диверсификация“, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Илхам Алиев суперзвезда

„Най-важният човек тук е господин Алиев и той май си смени телефонният номер, защото вече никой не може да му се обади“, опита шега в началото на речта си президентът на РСМ Стево Пендаровски.

Руската агресия в Украйна провокира сериозна криза и този газопровод идва в много важен момент. Това е една нова възможност за цяла Югоизточна Европа. Поздравявам Азербайджан, Гърция и България, добави той.

„Много преди Шекспир да напише „всичко е добре, когато свършва добре“ българите разбираха тези думи. Това не е само една церемония за откриването, а е дискусия, която ни подготвя за бъдещето. Спомних си нашите разговори с Мицотакис за сътрудничеството, с което можем да постигнем развитие на региона. Това вече има физическо измерение – интерконектора, който очакваме отдавна. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, каза в началото на словото си българският президент Румен Радев. Той благодари на екипа на проектната кампания, на ЕК и финансовите институции, българските и гръцките инженери, проектирали ново поколение газопровод.

Най-после имаме реален газов поток от Азербайджан. Президентът Алиев работи по темата още с президента Георги Първанов и сега този проект е от значение за много държави. С хъба в Александруполис ще получим реална диверсификация. Заради това интерконекторът е не само проект, а символ на нашата свързаност и развитието ни, заяви още Радев.

Церемонията се провежда при засилени мерки за сигурност в района на НДК.


Интерконекторът е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Връзката осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще – и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от ЕК за проект от общ интерес на Европейския съюз. Съоръжението е с обща дължина 182 км (на българска територия дължината е 140 км) и свързва газопреносните системи на България и Гърция, включително Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които ЕК предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро. 

Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е три млрд. куб. м годишно, а максималният – до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. Страната ни има договор с Азербайджан за доставката на един млрд. куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция – България се реализира от смесеното инвестиционно дружество „Ай Си Джи Би“ АД, регистрирано в България през 2011 г., с акционери „Български енергиен холдинг“ ЕАД – 50 на сто, и „Ай Джи Ай Посейдон“ (IGI Poseidon) – 50 на сто. Съакционерът IGI Poseidon e дружество, регистрирано в Гърция, с акционери гръцката компания „Депа“ (DEPA International Projects) с дял 50 процента и италианската енергийна група Edison S.p.A,  също с 50 процента.

На 28 септември интерконекторът с Гърция получи акт 16 за експлоатация, както и еквивалентното разрешително за експлоатация и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г.  

В рамките на деня държавният глава Румен Радев ще проведе и двустранни срещи с ръководители на делегации, участващи в церемонията. Президентът ще разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, премиера на на Румъния Николае Чука, гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Ще се състои и тристранна среща на президента Радев, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и президента Стево Пендаровски. 

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram