Радев връчва третия мандат на БСП

Днес в 17:00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи на парламентарната група на „БСП за България“ третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха в неделя от прессекретариата на държавния глава.

Това е последната възможност 47-ото Народно събрание да състави нов кабинет.

От БСП вече заявиха готовност за получаване на папката с третия мандат, както и да преговарят за ново правителството с партньорите си от доскорошната четворна управляваща коалиция – „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Корнелия Нинова потвърди, че няма да водят разговори за съставяне на кабинет с ГЕРБ и с ДПС:

„За нас основната на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди няколко седмици>

Според Нинова премиерът трябва да бъде излъчен от ПП, тъй като те са първата политическа сила. БСП предпочита политически пред експертен кабинет.

Премиерът в оставка Кирил Петков каза, че от ПП да готови на диалог:

„Единствената цена, която не сме готови да платим, е хора, които не са в парламента да взимат решения за огромни обществени средства“.

От ИТН са готови да преговарят с бившите си коалиционни партньори за евентуален нов кабинет с хоризонт от година и половина, който да заложи на експерти, а не на политически лица, обясни председателят на групата Тошко Йорданов:

„Самата коалиция би трябвало да се структурира по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Би било добре политическите лидери да отстъпят встрани“.

И от ДБ оставят отворена врата за преговори, обясни съпредседателят Христо Иванов:

„Гледаме на този мандат като на кризисен мандат, мандат на диалога. Задачите на тази политическа формация ще бъде да намира допирни точки, да бъде посредник. Хората очакват от нас резултати, а не драми“.

От ГЕРБ няма да подкрепят евентуално правителство. От ДПС и партия „Възраждане“ се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

За последните 14 месеца БСП получава трети шанс в различни парламенти, за да състави кабинет.  През май 2021 г. левица взе и веднага върна последния мандат за съставяне на правителство, което сложи край на 45-тото Народно събрание. Ситуацията се повтори и в 46-ия парламент – БСП взе третия мандат, но след десет дни го върна на президент без да излъчва премиер, защото не събра подкрепа за формиране на кабинет.

Ако третият мандат в този парламент не бъде изпълнен, президентът Румен Радев ще трябва да разпусне 47-ото НС,. да назначи четвъртото си служебно правителство и да насрочи ново предсрочни избори за началото на октомври.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram